Garden Route ligger langs Outeniqua bjergkæden, og kernestrækningen på 227 kilometer er meget smuk, hvis man giver sig tid til at komme væk fra hovedruten. Fra muslingebugten til broen over Storms River Mouth, ligger området i naturskønt bjergområde, krydret med hvide sandstrande, skovområder og idylliske landsbyer. Trods disse superlativer er Garden Route dog nok alligevel også en smule opreklameret, og lever ikke altid helt op til de fantasifulde forventninger mange af vore gæster har. Skal man virkelig nyde kyststrækningen, nytter det ikke noget at afsætte et par dage til turen - det giver nemlig ingen tid til afstikkere, og til at stoppe op og nyde de skønne steder som vitterligt findes på ruten. Derfor anbefales det at man afsættes minimum 4-5 dage til besøget i denne del af Sydafrika, eller helt lade være, og i stedet køre turen op gennem Zululand langs KwaZulu-Natal kysten og nyde badelivet ved St. Lucia, hvor bademulighederne faktisk er bedre, og hvor man oplever en natur og et dyreliv, som er lidt mere "Afrika" end denne del af Sydafrika.

Mange tror at Garden Route allerede starter ved Cape Town og strækker sig hele vejen langs med sydkysten, men det passer ikke helt, da ruten egentlig først for alvor starter ved byen George, som er mange timers kørsel fra Cape Town. Hvis man ønsker at køre den ganske lange strækning mellem Cape Town og Garden Route, så foreslår vi at man tager den nordlige rute over Montagu, som indeholder meget flottere landskaber end den sydlige rute, hvor man alligevel kører langt fra havet på næsten hele vejen. Vi har et hyggeligt overnatningssted 1712 Fraai Uitzicht, som er populært for de gæster som kører ad denne rute, og inden ankomsten til George vil der ved Oudtshoorn være mulighed for at besøge såvel Cango drypstenshulerne som en af strudsefarmene i området.

26 kilometer fra Oudtshoorn ligger Cango Caves, der siges at være et af verdens vidundere og som rummer flere fabelagtige drypstensformationer. Det er en af de største attraktioner på Garden Route - at opleve jordens indre med den fantastiske akustik, er en oplevelse man ikke bør snyde sig selv for. Det område der er tilgængeligt for besøgende strækker sig 800 meter ind i bjerget, og omfatter flere imponerende drypstensformationer og haller, hvor der gennem tiden er opført adskillige koncerter. Helt tilbage fra forhistorisk tid benyttede de lokale buskmænd hulerne som tilflugtssted, og flere steder nær indgangen er der på væggene malerier af dyr. Da de i mangel af lys ikke havde mulighed for at udforske hulernes indre, forblev de fjerneste et hemmeligt  klenodie som kun flagermusen kendte til. Første gang de hvide bosættere hørte om drypstenshulerne var tilbage i 1780, hvor en hyrde fulgte en vildfaren antilope ind i hulerne. Han informerede straks hans mester, Soon van Zyl, om fundet, og ganske kort tid derefter blev den første ekspetition i hulerne gennemført. Ingen ved med sikkerhed, hvor mange huler der findes. I 1970 blev en ny sektion opdaget, hvad vi i dag referer til som Cango 2 , og fem år senere opdagede man yderligere en 1600 meter lang labyrint. Der er flere hulesystemer i området, og senest er man begyndt at undersøge hulesystemer, der ligger lavere end dem man allerede har opdaget.

Klimatisk er ruten også lidt kompliceret, og kan absolut ikke anbefales til besøg i vintermånederne maj-september, hvor der kan forekomme meget regn. Faktisk er Garden Route den del af Sydafrika hvor nedbøren er højest på årsbasis, hvilket sikkert også forklarer frodigheden i vegetationen. Af den årsag er ruten i høj grad en sommerdestination, som er allerbedst i perioden november-maj.

De fleste af vore gæster på Garden Route er faktisk golfere, som besøger nogle af de fremragende golfbaner i regionen. Mest berømt er Fancourt Hotel & Country Club, som har ikke mindre end fire 18-hullers baner in-house, og dermed giver variation i spillet, uden at man overhovedet behøver at skifte opholdssted. Se mere om golf på Garden Route i vor golfsektion på hjemmesiden.

Den smukke by Knysna er beliggende i hjertet af Garden Route og er især berømt for de lækre Knysna østers, som fremelskes i området, men også for bådture til Knysna Heads og havenemiljøet ved Thesen Island.

Outaniqua Choo-Tjoe er det eneste tilbageværende damptog i Sydafrika med en fast daglig køreplan, og det er måske den mest spændende måde at opleve kyststrækningen på. Ruten går fra George langs Det Indiske Ocean mod Knysna, og man kan i afslappende omgivelser opleve noget af Sydafrikas storslåede natur. Jernbanestrækningen mellem George og Krysna blev bygget tilbage i 1928, og var dengang den dyreste strækning der nogensinde var bygget. I dag siges det at være den smukkeste af alle jernbanestrækninger i verden og nogle få gange i højsæsonen betjenes Garden Route også af Rovos Rail ”The Pride of Africa".

Længere fremme ad Garden Route kommer byen Plettenberg Bay, hvor vi især benytter hotellerne Hunter's Country House***** og Tsala Treetop Lodge*****, mens budget gæster ofte overnatter ved Tsitsikamma Coastal National Park ved Storms River Mouth (se herunder).

Stemningsbilleder som disse er nok meget beskrivede for Garden Route, og afsætter man tiden til et besøg og undlader at droppe besøg til det "rigtige" Afrika i den nordlige og østlige del af Sydafrika, så kan vi afsolut anbefale at man oplever Garden Route, blot man ikke forventer et endeløst blomsterflor, for sådan er ruten ikke!

 
GUIDEDE TURE VED GARDEN ROUTE

Selvom de fleste gæster på Garden Route er kør-selv gæster, vil det også være muligt at købe en guided tur i området. Vi beder om at man oplyser antal personer, værelsesfordeling og standard krævet - budget, luksus eller superluksus. Desuden skal man beslutte længden af opholdet, men programmet kunne f.eks. være som følger:

DAG 1

Gæster ankommer til George Airport og vi sørger for transfer til en passende overnatnings facilitet i George/Knysna området. Ved byen George benytter vi til budget gæster Hoogekraal Country House***, mens gæster der kræver luksus bor på Fancourt Hotel & Country Court*****. I Knysna anvender vi hhv. Alexander House***** eller Yellowwood Lodge****. Afhængig af ankomsttidspunktet, vil gæster blive afleveret ved damptoget Outaniqua Choo-Tjoo, for en smuk tur mod byen Knysna, hvor guiden igen vil står klar og returnere gæster til overnatningsstedet.

DAG 2

Gæster afhentes kl. 09:00 for transfer til Knysna Lagoon, hvor der er afgang på Featherbead Eco Tour, hvor man cruiser over lagunen og besøger Knysna Heads og til slut går i landet ved depotet, som er et nationalt mindesmærke. Derfra køres der videre med en anhængervogn op til toppen af det vestlige højdepunkt, hvorfra det vil være muligt at deltage i en 2,2 km. bjergvandring tilbage mod kysten, gennem fascinerende plantevækster. Man besøger strandhulerne, hvor buskmændene i sin tid holdt til, og til slut serveres ved depotet en lækker buddet frokost, som er inkl. i turen. Efter frokosten returneres til havnen, og hvis tiden tillader dette, bliver der endvidere besøg ved Waterfronten og Thesen Island Village inden turen går retur til Deres overnatningssted for endnu en overnatning.

DAG 3

Gæster afhentes kl. 08:00 for en dagtur østpå til Tsitsikamma Coastal National Park, hvor der bliver lejlighed til en gåtur til broen over Storms River Mount, og senere en gåtur til de store yellowwod træer i den nærliggende urskov. På vejen tilbage kan der endvidere indlægges et besøg i Robberg Nature Reserve.