Dette er afdelingen for de videbegærlige, som ikke er bange for at få indsigt i kontroversielle emner i Afrikas dagligdag, især omkring misbrug af dansk ulandsbistand, inkompetence, nepotisme og magtmisbrug i afrikanske lande. Det er groft sagt beretninger fra hverdagen i Afrika, og vi modtager gerne forslag til emner, som bør behandles her, og alle oplysninger vil blive behandlet fortroligt. Tilmelding til nyhedsbrev her
Jensen Safaris e-mail Club no. 122 - evt. tilmelding per e-mail til jensen@icon.co.za

Dansk udviklingsbistand har udviklet sig til et tag-selv bord for plattenslagere og oversmarte konsulenter, som udnytter det faktum at danskerne i bund og grund er et godgørende folkefærd, som gerne vil hjælpe andre. Derved har useriøse organisationer, firmaer og individuelle fået adgang til offentlige midler, som misbruges på en facon, der aldrig ville blive accepteret på andre poster under den danske finanslov - et misbrug som hvert år koster hver eneste husstand i Danmark ikke mindre end 6.200 kroner. Vi vil i denne rubrik hver måned påvise misbrug og fortælle historier om hvem der står bag misbruget, i håbet om at skærpe bevidstheden i den danske offentlighed, og derved frigøre midler der rettere burde anvendes hjemme i Danmark til velfærd og sundhedspleje for landet egne ældre skatteborgere.

PRÆSIDENT ZUMA & MALEMA

Nyhedsmedierne i Sydafrika er præget af 3 alt overskyggende begivenheder - præsident Zuma's seksuelle eskapader (har netop giftet sig for 5. gang med sin fjerde hustru), Julius Malema (lederen af ANC's ungdomsafdeling), som trods en ringe intellektuel kapacitet har formået at oppiske angst og forbløffelse hos hvide sydafrikanere og investorer over hele verden, og så naturligvis VM, hvor sydafrikanerne til deres forbløffelse nu har fundet ud af at dette pompøse arrangement blev solgt til skatteyderne på helt igennem falske betingelser.

ZUMA
Kort efter at præsidenten havde giftet sig med sin femte hustru, kom det frem i medierne, at han nyligt havde fået sit 21. officielle barn med den niende kvinde! Denne gang en datter af den højtstående og meget indflydelsesrige fodboldadministrator Irvin Khoza, som med sin mafialignende organisation har haft et glimrende samarbejde med FIFA op til VM i fodbold. Fodholdformandens 39 årige datter Sonono Khoza er det seneste bevis på at vor præsident stadigvæk dyrker ubeskyttet sex med et betydeligt antal kvinder, udover altså de 4 nuværende lovformlige koner, som blot i det sidste finansår kostede skatteyderne 15 millioner Rand i udgifter til officielle residenser og bodyguards. I kølvandet på denne nyhed dukkede der endnu flere potentielle efterkommere op i fjerne områder som Zimbabwe og Østafrika, og medierne spekulerede på at præsident Zuma nok yderligere har omkring 15 børn, udover de 21 helt officielle. En travl mand, må man sige...!

MALEMA
Ikke mindre aktiv er hans formand i ungdomsafdelingen Julius Malema, som skaber frygt og racehad med sine stærke fremstød imod mineindustrien, som han ønsker nationaliseret, og hvide sydafrikanere generelt. Malema er aldrig blevet offentligt eller effektivt irettesat af moderpartiet, og desto lystigere fremturer ham med sine stærke socialistiske visioner for Sydafrika. At medierne samtidigt kunne afdække at han selv er mangemillionær og går iklædt jakkesæt i 30.000 kroners klassen og bærer et Breitlings armbåndsur til R250.000, og tillige ejer en stribe luksusbiler og - boliger - det gør kun Malema endnu mere suspekt og en typisk repræsentant for de moderne afrikanske politikere. Pengene er tjent via politisk kammerateri, især i Limpopo provinsen, hvor han besidder andele i en stribe entrepenørfirmaer, som iennem flere år lystigt er blevet tildelt offentlige kontrakter til oppustede priser udenom de normale licitationsbestemmelser - i de fleste tilfælde uden at færdiggøre arbejdet, eller i bedste fald er diverse projekter efterladt nytteløse og halvfærdige. Nationalisering af minedriften i Sydafrika ville være en katastrofe for befolkningen, altså udover de få sorte med politiske kontakter, som helt sikkert vil få foret lommerne. På nuværende tidspunkt kører alle halvstatslige organisationer i Sydafrika elendigt - især Transnet (jernbanerne og luftfartsselskabet SAA) og ESKOM (det statslige elektricitetsselskab), som plages af endeløse skandaler om korruption og nepotisme.

VM I FODBOLD
Det tog sin tid, men nu er vi efterhånden alle sammen blevet klar over at de 450.000 besøgende turister til VM var en pibedrøm, som var totalt urealistisk. Med lidt ekstraordinært held ender tallet på 150.000, og mange hoteller står nu gabende tomme, og lokale sydafrikanske turister omlægger ferien til nabolande eller bliver hjemme, af frygt for det forventede trafikkaos og de oppustede priser. Først solgte man skatteyderne Gautrain projektet til mere end 25 milliarder Rand, fordi det var uundværligt for gennemførelsen af VM. Nu tegner alt til at ikke engang den første del af ruten mellem lufthavnen og Sandton bliver færdig inden turneringen, og den sidste vigtige del til Pretoria forventes først færdig i 2013, og så skal vi jo nok regne med en indkøringsperiode der næppe bliver kortere end ved åbningen af Metroen i København. Pessimister vil nok hævde en del længere...! Turneringen skal vi nok få gennemført på bedste vis, men smerten hos de lokale skatteydere vil kunne mærkes i mange år fremover.

SIKKERHED UNDER VM

VM i Sydafrika skulle have været et boost for turismen til landet, men i stedet er det faktisk endt som en fadæse, hvor landet bliver udlagt som en krigszone i de danske medier, og FIFA's grådighed har betydet at mindre end 15 pct. af de danske fanbilletter er blevet solgt. Derfor har VM indtil nu faktisk haft den modsatte effekt, fordi næsten alle artikler om VM fokuserer på negative sider af Sydafrika, hvilket jeg finder urimeligt. Derfor gik jeg for nyligt i brechen mod formanden for Danske Sportsjournalister, som havde advaret foreningens medlemmer om at det ville være forbundet med den største livsfare at færdes i Sydafrika under VM. Læs selv mandens reaktion og mit seneste modsvar og efterfølgende korrespondance herunder.

Kære DS,

 

Jeg har netop læst formaningen fra Jeres formand Steen Ankerdal og UEFA's mediechef Frits Ahlstrøm, omkring sikkerheden under VM i Sydafrika til vinter (altså Jeres sommer!). Jeg er godt klar over at journalister og mediefolk lever af at sælge sensationer, men jeg synes at de to herrer i det her tilfælde tager munden lidt for fuld.

 

Der er masser af praktiske problemer omkring afholdelse af VM i Sydafrika, ingen tvivl om det, men det har vist sig at Sydafrika har kunnet give værtskab til en række store internationale begivenheder uden nævneværdige episoder, herunder især World Summit (international klimakonference) og VM i Rugby. Senest blev en stor indisk cricket turnering af sikkerhedsmæssige årsager (ja, I læste rigtigt!) henlagt fra Indien til Sydafrika. Det sydafrikanske sikkerhedsapparat i forbindelse med den slags begivenheder er enestående, og jeg tør godt garantere for, at der ved det meget prestigeprægede fodbold VM bliver sat alle sejl til, for at sikre at alle får en god oplevelse i Sydafrika.

 

Uanset hvor man rejser i den tredje verden er det en god ting at anvende lidt sund fornuft, men vi har nu i 30 år markedsført kør-selv turisme til Skandinaviske gæster, uden at der er krummet et hår på deres hoved. I højsæsonen har vi ofte mere end 100 danske gæster kørende rundt i landet på samme tid, og de eneste to "incidents" på 30 år er to overfald i Cape Town, hvor gæster stik imod vore formaninger begav sig ind i bymidten efter mørkets frembrud, og efterfølgende fik frarøvet nogle ejendele. Vi har derudover aldrig nogensinde haft en gæst som er blevet decideret overfaldet eller truet.

 

Hvis danske fodboldfans og -journalister ellers opfører sig fornuftigt og måske fravælger omgang med prostituerede og andre lyssky personer, så er jeg meget sikker på at de vil opleve Sydafrika som et dejligt rejseland, og bagefter vil spørge sig selv, hvad det nu lige var der blev advaret så kraftigt imod. Sådan siger vore gæster i hvert fald, og vi har på vor hjemmeside referencer fra p.t. 2.282 gæster som har haft en god oplevelse i Sydafrika.

 

Sensationsjournalistikken kunne I passende gemme til det følgende OL i Rio - her er vi i en helt anden sikkerhedsmæssig kategori, som selv for os garvede afrikanere kan virke lidt skræmmende.

 

Jeg vil tilføje at jeg ikke er nogen stor fan af fodbold VM til Sydafrika. Min opfattelse er at vi i stedet burde have anvendt de mange milliarder til at forbedre befolkningens uddannelse og sundhed, men nu har vi altså fået dette politiske egotrip til Sydafrika, og så gælder det for os i rejsebranchen om at give gæsterne en god oplevelse. Det eneste positive jeg kan sige om VM er at vi har fået en enestående, men også meget dyr, opgradering af infrastrukturen, og især lufthavne og hovedfærdselsårer vil være helt op til europæisk standard.

 

Beklageligvis har FIFA's grådighed slået en del skår i glæden hos mange potentielle besøgende, og min egen erfaring har været at fodboldfans er langt mere illoyale og utilregnelige end vor normale kundebase. Mange er rendt fra bekræftede reservationer og holdt vort kontor på kogepunktet, uden at der er kommet ret meget business ud af det. Faktum er, at vi i en "normal" vintersæson ville have haft væsentligt flere besøgende fra Skandinavien end vi får i 2010. Lige nu falder flypriserne imidlertid ret drastisk, og det bliver lettere og lettere at bekræfte flybilletter, overnatninger og lejevogne, i takt med at FIFA's marketing arm MATCH afbestiller de mange ydelser, som de i deres naivitet havde håbet på at kunne afsætte til ågerpriser.

 

Dermed kan vi igen tilbyde en ferieoplevelse som ikke blot er tryg, men også til en rimelig penge.

 

 

Med venlig hilsen,

JENSEN SAFARIS,

 

Holger Krogsgaard Jensen

Kære Holger Jensen

Jeg håber du er bedre til at arrangere rejser end til at kommentere betragtninger og advarsler til journalister om forholdene og sikkerhedssituatioinen (sic) i Sydafrika.

Du har tydeligvis ikke meget viden om, hvordan journalister arbejder under en VM-slutrunde, men det er altså noget andet end de selskabsrejser, du arrangerer.

Både Frits Ahlstrøm og vor næstformand Andreas Kraul har været i Sydafrika inden for de seneste måneder - og opfordringen til at være ekstraordinært orienteret på sikkerheden bygger på deres indtryk og erfaringer. Det tillægger jeg større vægt end dine turistrejse-betragtninger.

Iøvrigt opfatter jeg det som en udsøgt uforskammethed over for danske sportsjournalister, at du tillader sig at postulere, at det nok skal gå bare man holder sig fra lyssky personer og prostituerede.

Ærlig talt: Hvad bilder du dig ind.

Med uvenlig hilsen

Steen Ankerdal

fmd. Danske Sportsjournalister

Kære Steen Ankerdal,

 

Tak for e-mailen. At I har set nogen spøgelser og at Sydafrika generelt er et samfund med megen vold, betyder ikke umiddelbart at der er fare for nogens liv og lemmer under VM. Jeg har arbejdet intenst i 30 år med især individuelle rejser til Sydafrika, men også gennemført hundredvis af grupperejser fra Danmark. Jeg kan kun videregive mine erfaringer med vore egne gæster, som ved blot almindelig omtanke på en eller anden facon har overlevet deres besøg i Sydafrika. Jeg har mange stamkunder, som har været her mere end 10 gange i de 30 år, og de har aldrig haft nogen grund til at føle sig utrygge.

 

Jeg konstaterer at Du mener at I efter Jeres kortvarige besøg ved mere om sikkerheden i Sydafrika end os. I får skræmt Jeres kollegaer og kommende fans fra vid og sans med denne type sensations journalistik, som I jo ikke kan bakke op med nogen fakta. Er der f.eks. sket alvorlige ting under VM i Rugby, World Summit eller den nylige indiske Cricket turnering i Sydafrika? Jeg spørger bare, for det kunne være rart om I kunne fortælle Jeres kollegaer noget lidt mere konkret end blot disse mere eller mindre vildfarne personlige teorier og betragtninger. Sæt navne på dræbte og lemlæstede, eller også prøv for en gangs skyld at præsentere noget journalistik med hold i virkelighedens verden.

Jeg har kopieret ganske mange udenforstående på vor korrespondance i går, og modtaget adskillige sympati tilkendegivelser fra folk med kendskab til Sydafrika, som føler at det var helt korrekt at opponere Jeres ensidige udlægning af forholdene omkring sikkerhed i Sydafrika. Jeg håber at Du i fremtiden vil basere Dine advarsler lidt mere på fakta og lokalkendskab, end på de historier som Du måtte have samlet op fra tilfældige kilder.

 

Den lokale presse beretter i øvrigt om et forventet influx til Sydafrika af 30-40.000 sexarbejdere fra udlandet, i forbindelse med afholdelse af VM, men da den historie også er skrevet af journalister med hang til sensationalisme, skal man jo nok også tage det postulat med en gran salt...! Jeg føler dog at det er på sin plads at advare fans herom, da en ikke ringe del af overfald og tyverier kan direkte henføres til omgang med prostituerede, så den del er hel relevant, selvom den naturligvis ikke er møntet specifikt på den ærværdige journalistiske profession."

 

 

Med venlig hilsen,

JENSEN SAFARIS,

 

Holger Jensen

Herunder forsøger næstformanden at hale i land:

 

Kære Holger, Steen og alle andre

 

Jeg synes lige, jeg vil bidrage med et 'ro på', inden debatten risikerer at løbe helt at sporet. Det er ellers rart at få vendt sikkerhedsspørgsmålet, men jeg synes, tonen er for hård.

 

For mit vedkommende kan jeg sige, at jeg som kommentator i Sydafrika til sommer glæder mig over alle de fine bulletiner fra landet. Samtidig var jeg selv særdeles positiv efter mit ugelange besøg i Sydafrika i forbindelse med VM-lodtrækningen i december. Her var jeg i landet i otte dage og besøgte Johannesburg, Nelspruit, Kruger, Knysna (DK's hovedkvarter) samt var fire dage i Cape Town. Tidligere har jeg rejst flere gange i Sydafrika. Alle steder har jeg kun mødt gæstfrihed og været betaget af landets skønhed. Efter hjemkomsten fra lodtrækningen skrev jeg under overskriften 'Sydafrika - bedre end forventet' følgende artikel til vores hjemmeside:

 

http://www.danskesportsjournalister.dk/?news=25863

 

Jeg tror, alle vil give mig ret i, at den hverken er sensationspræget eller lavet efter få timers ophold i landet, og det, vi fra DS-bestyrelsen samt Frits Ahlstrøm har påpeget, er blot, at man skal tænke sig lidt mere om, når man rejser i Sydafrika end for eksempel Tyskland, Schweiz og Østrig, der har huset de seneste slutrunder.

For eksempel har vi frarådet folk selv at leje bil, eftersom det kan være svært at finde vej, når man skal hjem fra et stadion efter en sen kamp og efterfølgende arbjede, måske klokken 00.30 om natten, hvor det ikke er rart at bevæge sig ind i de forkerte nabolag i Sydafrika. For hvis man gør det, kan det altså gå galt! 

På samme måde har vi påpeget over for vores medlemmer, at det generelt er tilrådeligt at slå sig sammen og rejse flere sammen. Og helst med lokalkendte chauffører. Alt i alt bare en påmindelse om, at det her er Afrika og ikke Nord-Europa. Ja, det kunne sådan set lige så godt være almindelige advarsler om at færdes i Uganda, Nigeria eller for den sags skyld Brasilien. Det handler om at bruge sin sunde fornuft, og alt det her, tror jeg ikke, vi på nogen måde kan blive uenige om.

 

Måske virker det stødende og som selvfølgeligheder for danskere bosat i Sydafrika, men for nogle af vores medlemmer har det nok været godt lige at blive mindet om, at de altså skal længere væk end Berlin denne gang.

 

I slutningen af april holder vi et VM-seminar med deltagelse af stort set alle danske journalister, som skal til VM, og jeg kan forstå, at min tidligere kollega Jesper fra Politiken blandt andre kommer og fortæller os mere om Sydafrika - og også om de forholdsregler man bør, og ikke bør tage.

Alt sammen udelukkende for at ruste vores reportere til at dække VM og Sydafrika på den bedst mulige måde.

 

Og som sagt. Jeg har nu været tre gange i Sydafrika, hvilket giver sammelagt lige omkring 30 dage i stort set alle dele af dette fantastiske land, og jeg kan kun sige, at jeg glæder mig til sommer. Det bliver forhåbentligt et fantastisk VM (også for det danske landshold), men derfor skal vi selvfølgelig have styr på sikkerheden for alle.

 

Med venlig hilsen og i den bedste mening.

Andreas Kraul,

næstformand DS

 
 

Kære Andreas Kraul,

 

Tak for e-mailen. Det er fint at Du nu nedtoner kritikken, og tilmed kan skrive pænt og ordentligt, men det bliver spændende at se om dette fænomen også i større grad vil gøre sig gældende i fremtidige artikler om VM i Sydafrika?

 

At man skal være påpasselig med sin færden i Sydafrika er helt korrekt, og på vor egen hjemmeside http://www.jensensafaris.com er en hel sektion udelukkende helliget "sikkerhed under rejsen". Personligt er jeg nærmest helt hysterisk omkring sikkerhed og afviser på årsbasis op mod 100 gæster, som ønsker at foretage sig helt uforsvarlige ting, og køre ad ruter som er aldeles urealistiske og i visse tilfælde endog risikable. Dem henviser jeg så til nogle af vore kære kollegaer i Køwwenhavn, som for de flestes vedkommende ikke aner et snus om forholdene i Sydafrika, og derved fungerer udmærket som uvildige booking robotter, der lader gæsterne fare rundt på må og få i landet. At de så alligevel overlever, må enten tilskrives de højere magter, eller en vis portion held.

 

Jeg fik dog i det her tilfælde lyst til at trække i nødbremsen, inden fantasien helt tog overhånd, og i stedet for et sagligt svar fik jeg en ualmindelig flabet besked om at jeg efter 30 år med rejser på kryds og tværs i Sydafrika ikke har en dyt forstand på sikkerhedsforholdene i landet. Sådan et svar fortjener et større publikum, mest fordi det er uintelligent og slet ikke en journalistformand værdig, og derfor blev det sendt videre i cyberspace, hvilket det bestemt også fortjener. At nogle af modtagerne så bruger gloser omkring journalister i almindelighed og Ankerdal i særdeleshed, det er vel en ret forudsigelig konsekvens?

 

Jeg tror at det bliver et fantastisk VM i Sydafrika, og mit bedste råd til både fans og journalister må være at medbringe varmt tøj, som til en dansk efterårs/vinterdag. Mens dagtemperaturerne ofte vil ligge i tyverne, så kan der flere steder være op til 25 graders forskel på dag- og nat temperaturer, og hvis fans kun medbringer T-shirts og korte bukser, så vil de få sig en overraskelse der er langt mere ubehagelig, end den risiko de løber på den sikkerhedsmæssige front.

 

Og når det hele er slut, så sidder vi sydafrikanske skatteborgere med et land på fallittens rand, hvor der ikke i de seneste tre år har været råd til nybyggeri på hospitaler og skoler, og nogle mammut stadions, som ikke har noget formål, men det er en helt anden historie, og den skal I jo nok lade være med at skrive om.

 

 

Med venlig hilsen,

JENSEN SAFARIS,

 

Holger

 

Kære alle
 
Som tidligere medlem af DS (der var gode grunde til at melde sig ud - en af dem var SA) må man græmmes over den måde, som formanden for DS kommunikerer med omverdenen på. Hans ubehøvlede slutbemærkning til Holger Jensen er ikke en seriøs forening værdig. På den baggrund må man hilse med tilfredshed, at der på foreningens generalforsamling blev bebudet et formandsskifte om et års tid. Måske skulle man så overveje at blive medlem igen...
 
Jeg har selv rejst i Sydafrika så sent som i 2008 og er af den opfattelse, at man her som alle andre eksotiske steder i den store verden skal færdes med omtanke og gebærde sig med fornuft. Jeg ved godt, at ikke alle medlemmer af DS er lige rutinerede, men der er dog nogle stykker iblandt som har oplevet (og overlevet) militærdiktaturet i Argentina 1978, et stærkt kriminaliseret Mexico 1986, et dittokriminaliseret Østeuropa til alle tider og et Kina, hvor man ikke skal tænke for højt og i øvrigt kun færdes på tilladte steder.
 
Personligt vil jeg være mere tryg ved at færdes i alle disse eksotiske lande (inklusiv Sydafrika), end hvis jeg skulle bevæge mig rundt i det indre København og på Østerbro en ganske almindelig aften og blive fanget i et krydsfelt af wild west-skyderier eller blive stukket ihjel, som det skete for en tilfældig italiensk turist.
 
Kære kolleger i DS: Stop hysteriet og kommuniker civiliseret med den omverden, der ikke bare vil jer det bedste, men også har langt mere forstand på sikkerhedsforhold og infrastruktur end I nogensinde får. Det er jo en ren Seidenfaden, SA er ude i, så kun en undskyldning til Holger Jensen kan sikre ham en værdig udgang på den debat...

 

Med venlig Hilsen  |  Best regards

Frits Christensen
journalist - forfatter

DIRECT: (+45) 86 95 17 86 | MOBILE: (+45) 40 32 10 48
E-MAIL:
frits.christensen@live.dk


F-Communication ApS
kiltorn 60 | 8670 laasby | DENMARK
PHONE: (+45) 86 95 17 86

 
 

Subject: Din debat med Ankerdal

 

 

Kære Holger,

 

vi har normalt mange divergerende oplevelser af dette land og dets historie. Men jeg bakker 100% op bag dine bemærkninger til Steen Ankerdal, som en bekendt sendte videre til mig.

 

Bedste hilsner

Jesper

 

-------------------------------------------------

Jesper Strudsholm

 

Africa Correspondent

POLITIKEN - a national Danish daily

Africa Bureau, Suite 283, PBag X4

Hout Bay 7872, South Africa

 

SE I STEDET DENNE INTERESSANTE ARTIKEL FRA EN JOURNALIST SOM HAR SAT SIG IND I TINGENE!

 
Den sidste e-mail må siges at være den store overraskelse, men noget man sætter pris på.

Med venlig hilsen,
JENSEN SAFARIS,

Holger Krogsgaard Jensen

 

PS - husk at jeg nu er på Facebook og gerne tilføjer kunder og venner som kontakter - søg blot på mit fulde navn!

DANIDA bladet har også opdaget os....!
Bladet UDVIKLING beskæftiger sig normalt mest med sjældne solstrålehistorier fra udviklingsprojekter i den tredje verden, men de har faktisk også været modige nok til at publicere en artikel om vor kritik af DANIDA

tryk her på link til Udenrigsministeriet

Se Fokus på Afrika no. 121 her

Se Fokus på Afrika no. 118 her
Se Fokus på Afrika no. 117 her

Se Fokus på Afrika no. 116 her

Se Fokus på Afrika no. 115 her

Se Fokus på Afrika no. 114 her

Se Fokus på Afrika no. 113 her

Se Fokus på Afrika no. 112 her

Se Fokus på Afrika no. 111 her

Se Fokus på Afrika no. 110 her

Se Fokus på Afrika no. 109 her

Se Fokus på Afrika no. 108 her

Se Fokus på Afrika no. 107 her

Se Fokus på Afrika no. 106 her

Se Fokus på Afrika no. 105 her

Se Fokus på Afrika no. 104 her

Se Fokus på Afrika no. 103 her

Se Fokus på Afrika no. 102 her

Se Fokus på Afrika no. 101 her  

Tilmelding til nyhedsbrev på dette link