Dette er afdelingen for de videbegærlige, som ikke er bange for at få indsigt i kontroversielle emner i Afrikas dagligdag, især omkring misbrug af dansk ulandsbistand, inkompetence, nepotisme og magtmisbrug i afrikanske lande. Det er groft sagt beretninger fra hverdagen i Afrika, og vi modtager gerne forslag til emner, som bør behandles her, og alle oplysninger vil blive behandlet fortroligt. Tilmelding til nyhedsbrev her
Jensen Safaris e-mail Club no. 119 - evt. tilmelding per e-mail til jensen@icon.co.za

Dansk udviklingsbistand har udviklet sig til et tag-selv bord for plattenslagere og oversmarte konsulenter, som udnytter det faktum at danskerne i bund og grund er et godgørende folkefærd, som gerne vil hjælpe andre. Derved har useriøse organisationer, firmaer og individuelle fået adgang til offentlige midler, som misbruges på en facon, der aldrig ville blive accepteret på andre poster under den danske finanslov - et misbrug som hvert år koster hver eneste husstand i Danmark ikke mindre end 6.200 kroner. Vi vil i denne rubrik hver måned påvise misbrug og fortælle historier om hvem der står bag misbruget, i håbet om at skærpe bevidstheden i den danske offentlighed, og derved frigøre midler der rettere burde anvendes hjemme i Danmark til velfærd og sundhedspleje for landet egne ældre skatteborgere.

 

POLYGAM PRÆSIDENT I SYDAFRIKA

Det blev en parlamentsåbning, som mange havde set frem til - for hvem bliver præsenteret som "førstedame", når man har hele tre koner (er fraskilt fra en fjerde), for ikke at tale om de 3 forlovede, og de i alt 19 børn med 8 forskellige kvinder? Det endte dog med at hele 3 førstedamer dukkede op, i de til lejligheden hørende designerkjoler, men som det fremgår af billedet herunder, kunne ingen af dem holde sig vågne under præsidentens første tale til nationen - den såkaldte "State of the Nation Address", hvor alle tog sig et blund!

 

 

Fra ventre præsidentens hustru Thobeka Mabhija, præsidentens hustru
Nompumelelo Ntuli og præsidentens hustru tSizakele Khumalo

 

Zuma har i 2007 betalt "lobola" (brudepenge) for Thobeka Stacey Mabhija, som også er mor til to af hans børn. Det forventes at de skal giftes i 2010. Han har også allerede i 2002 skænket 10 kreaturer i brudepenge for Swazi prinsessen Sebentile Dhlamini, og desuden er der afregnet for Bongi Ngema, som han har en 3 år gammel søn med. Sidst, men ikke mindst, har han en søn på 30 år med Minah Shongwe. For et par år siden blev han anklaget for at have voldtaget en ung HIV-positiv niece, men blev dog frikendt pga niecens påklædning, som iflg. zulutraditionerne kan opfattes som en opfordring til seksuelt samkvem. Det var under denne retssag, at præsident Zuma anbefalede et brusebad som værende forebyggende mod AIDS, efter samkvem med en HIV-positiv person - noget som skabte ret mange overskrifter både her og i udlandet.

 

En aktiv mand, må man sige, men i zulukulturen er det hverken ulovligt eller særpræget med flerkoneri. Såfremt man på alle måder kan tilfredsstille et antal hustruer, er det helt legalt, og generelt også respekteret. Lidt mere odiøst er nok de godt og vel 800 anklager om korruption, bl.a. i forbindelse med våbenindkøb fra udlandet, som præsident Zuma dog ved hjælp af dygtigt juridisk fodarbejde fik fejet under gulvtæppet.

 

Udenforstående vil nok spørge, hvordan i alverden en befolkning kan indvælge en sådan mand som præsident? Man skal huske på at korruption, nepotisme og immoralitet er dagligdag i Afrika. De hvide skatteydere klager over det, og pressen borer i det på en daglig basis (i hvert fald indtil videre), men det er ikke noget som vækker nogen generel forargelse blandt især den mindre sofistikerede del af den sorte vælgerskare. De nærmest beundrer denne type adfærd, og ærgrer sig nok inderst inde over ikke selv at have været med "til festen"!

 

Blot i dag beretter vor søndagsavis Sunday Times (mellem venner kaldet Sunday Crimes!) at tusindvis af offentligt ansatte har bedraget staten for mere end en halv milliard danske kroner ved at tildele offentlige arbejder til venner og bekendte, og i mange tilfælde nære familiemedlemmer som hustruer eller børn. I Limpopo provinsen alene svindlede 900 offentligt ansatte mere end 180 millioner kroner på falske kontrakter, hvor varer og ydelser i mange tilfælde slet ikke blev leveret til det offentlige.

 

Selv på denne baggrund er det ikke på forhånd givet at Jacob Zuma bliver nogen dårlig præsident, eller på nogen måde skadelig for Sydafrikas økonomi eller hvide befolkning. Han forekommer langt mere balanceret og forsonende end forgængeren Mbeki, og i forbindelse med ministerudnævnelserne har han faktisk taget nogle meget positive skridt, og luget nogle af de mest brådne kar væk fra ministerlisten. Han har sågar udnævnt en hvid konservativ politiker til posten som vice-landbrugsminister, hvilket er faldet i særdeles god jord i landbrugssektoren. Hvis vi nu bare går ud fra at alle statsoverhoveder i Afrika per definition er korrupte, så bør man nok give Zuma en chance til at føre nogle af de utallige politiske løfter ud i livet. At sætte den i befolkningen særdeles populære Winnie Mandela på vågeblus, har til eksempel været en klog beslutning, og sender signaler til omverdenen om, at selv afrikanske politikere engang imellem tænker på konsekvenserne af deres egne beslutninger og deres omdømme i omverdenen. Det har vi ikke været vant til i de seneste år.

 

 

POLITIKERE STØTTER BILBRANCHEN!
 

 

Selvom præsident Zuma under valgkampen sjovt nok har talt imod korruption og nepotisme, og gjort det til en del af kampagneløfterne, så gnider bilforhandlerne sig i hænderne over de nyudnævnte politikeres indkøb af luksusbiler.  I en af Sydafrikas fattigste provinser Limpopo, bestilte den nyudnævnte premierminister Cassel Mathale straks en BMW 750i (ses herover) til den nette sum af R1.055.050. Hans afdelingsleder Pandelani Ramagoma fik en Landrover til R800.000, og Pitsi Moloto fik leveret en Audi Q7 til R560.000, som med ekstraudstyr dog røg op i den nette sum af R900.000, takket været 19 forskellige typer af ekstraudstyr. Lokalregeringens talsmand udtalte at "bilerne er indkøbt i henhold til politiske beslutninger", men ellers var der kun den sædvanlige tavshed fra de regeringsdepartementer, som medierne henvendte sig til.

 

Lidt galt gik det dog for en kvindelig minister for landbrug og udvikling i Gauteng Provinsen, Nomantu Nkomo-Ralehoko, som spenderede R920.000 på en brugt Mercedes ML 63 AMG, og lod sin husbond afhente nyerhvervelsen hos bilforhandleren. Glæden blev dog kort, da vognen allerede samme dag blev stjålet, før de offentlige myndigheder havde fået forsikret bilen. Usædvanligt nok førte det faktisk til ministerens afgang.

 

Fra alle andre provinser er der beretninger om bilindkøb i millionklassen til den oppustede administration. Sydafrikas ni provinser har hver en premierminister, i alt 35 ministre og 92 almindelige medlemmer, som alle har ret til officielle køretøjer. Oppositionspartiets talsmand Ian Davidson udtalte at disse politikere er "konger og dronninger af blankpoleret metal" og "benytter biler til at afrunde deres oppustede egoer", og "burde i stedet koncentrere sig om at forvalte deres offentlige stillinger". Godt ord igen, men den opfattelse deles næppe af bilbranchen, som i lighed med resten af verden har det hårdt, og helt sikkert ruller den røde løber ud hver gang en af de kære ANC politikere træder ind i udstillingslokalet!

 

 

 

AFRIKANSK MAGTHAVERS PENGEFIDUS

 

 

For nyligt tog verden afsked med Gabon's statsleder gennem 42 år - præsident Omar (Albert-Bernard) Bongo. Han var en af verdens rigeste statsoverhoveder, med en anslået privat ejendomsportefølje i Europa på mere end 1 milliard kroner. Godt gået, når man har en månedsløn på 112.000 kroner! I 2007 startede franske domstole en undersøgelseskommission, der forsøgte at blotlægge hvorledes diverse vestafrikanske politikere kunne findes blandt landets største investorer. Det er et radikalt skift fra tidligere fransk politik, som i årtier har holdt hånden over sådanne banditter, og kommer på et tidspunkt hvor den franske ulandsminister har måttet erkende at en tredjedel af Frankrigs ulandsbistand på omkring 100 milliarder kroner forsvinder ud i den blå luft!

 

 

DANIDA LADER ULVEN VÅGTE FÅR

Meget bedre står det ikke til i Danmark, og det skulle jo ske på et tidspunkt, at en af DANIDA's mange håndlangere åbnede munden og fortalte offentligheden, hvad mange af os længe har været klar over - evalueringen af DANIDA projekter i de sidste mange år er ikke det papir værd som de er skrevet på. Det er nemlig DANIDA selv der ansætter de pågældende free-lance konsulenter til jobbet, og skulle de på et tidspunkt blotlægge væsentlige mangler på ulandsprojekter, så skal de ikke regne med at få nogen fremtidige jobs. En pensioneret konsulent fremsatte disse opsigtsvækkende oplysninger i pressen, og adskillige politikere, selv dem fra venstrefløjen som har været med til at give DANIDA carte blance i årevis, råbte op om at nu måtte der foretages noget. Det bliver der næppe, for ulandsbranchen, som jeg vil tillade mig at kalde dem, sidder klar med alle billederne af små forsultne negerbørn med fluer i øjnene - de ligger i skuffen klar til publicering i det øjeblik at politiske beslutningstagere bare antyder at de har tænkt at røre ved deres lille rare kødben, som hedder ulandsbistand.

 

Derfor vil der også i det kommende år blive svinet med ulandsbistand, og ingen politikere i Afrika vil blive stillet til ansvar for misbrug af deres egne statsmidler, som med lethed ville kunne finansiere landenes egen udvikling, så de slet ikke behøvede nogen bistand udefra.
 

Vi vil dog fortsætte med at blotlægge ulandsprojekter. DANIDA har da også selv måttet erkende, at befolkningens tillid til ulandsarbejde har aldrig været lavere end nu. Der er dog stadigvæk mange folk der i blinde giver penge til Folkekirkens Nødhjælp og andre såkaldt progressive organisationer på venstrefløjen, og alle læsere af denne rubrik har et ansvar for at give advarslerne og informationerne videre til en bredere kreds.

 

 

ZIMBABWE PÅ TIGGERGANG

Med en vis interesse følger vi for tiden premierminister Morgan Tsvangirai's tiggergang kloden rundt. Mugabe er fortsat præsident, og har den egentlige magt. De fleste embedsmænd, politiet og hæren følger kun hans ordrer, og ignorerer oppositionspartiet MDC's repræsentanter i regeringen. De forsøgte sågar at bestikke dem med luksusbiler, personligt suppleret af den korrupte nationalbankdirektør Gono. For en gangs skyld ser det dog ud til at oversøiske regeringer holder hovedet koldt. De forlanger virkelige reformer før bistanden til Zimbabwe genoptages, og nøjes med at yde humanitær bistand. Den danske minister for ulandsbistand Ulla Tørnæs er nok den der har mest lyst til at lukke op for godteposen, for Zimbabwe har jo i høj grad bistandspotentiale (hun er foreløbig startet med at bevilge 50 millioner kroner), med en ødelagt økonomi, som det anslås at ville koste omkring 50 milliarder kroner blot at få nogenlunde i gang. Medmindre hvide landmænd inviteres tilbage til landet, og det er der ikke meget der tyder på, så vil Zimbabwe i mange år fremover være en af Afrikas største tiggernationer, og flygtningene fra landet vælter stadigvæk ind over grænsen til Sydafrika.

 

I USA brillerede præsident Obama ved at nægte at modtage en af delegationens ministre, som kommer fra Mugabe's ZANU-PF parti, hvilket man virkelig må tage hatten af overfor. Mugabe må uden sammenligning være en af historiens mest uduelige og korrupte statsledere på det afrikanske kontinent, selvom han naturligvis i årevis var det store koryfæ for den danske venstrefløj. Vort eget engagement i Zimbabwe er nu indskrænket til besøg ved Victoria Falls. Det hænger såmænd ikke sammen med sikkerheden i landet, men ganske enkelt en infrastruktur, der er alt for elendig til at vi kan byde vore gæster at rejse rundt i landet. Der vil også gå en rum tid før vi igen kan anbefale vore kunder at tage på jagtsafari i Zimbabwe.

 

 

FINANSKRISE OG FERIER

Der er næppe nogen som ikke har opdaget at der er finanskrise i verden, og hvis nogen påstår, at det ikke har haft nogen effekt på deres forretning, så er der nok en god chance for at de ikke taler helt sandt. Det gælder også turismen til Sydafrika, som har været ramt på lige fod med mange andre destinationer. Flybranchen har nærmest udviklet sig til en krigszone, og vi har aldrig nogensinde før i vor eksistens lavet flybilletter billigere end lige nu. F.eks. fløj en familie på 2 voksne og 3 børn hertil i sidste måned for 15.000 kroner inkl. airport taxes og billetudstedelsesgebyr. Jeg vil tro at dette til en vis grad udligner sig, når kapaciteten har tilpasset sig den nye efterspørgsel. men indtil videre har det aldrig været billigere at flyve til Sydafrika.

 

Vi er bestemt heller ikke ramt af nogen nævneværdig omsætningsnedgang, men da vi ikke har nogen annonceudgifter eller skylder en krone i banken, er det heller ikke noget der har den store betydning. Det luger til gengæld lidt ud i brådne kar, når vi oplever en sådan nedgangsperiode, og rent faktisk har vi på jagtfronten haft en af vore bedste sæsoner nogensinde, hvilket grangiveligt hænger sammen med at det er lykkedes os at øge vor markedsandel på jagtsafari markedet i Danmark, hvor jægerne generelt er blevet mere kvalitetsbevidste, og omsider også har fundet ud af, at der efter en jagtsafari også er noget der hedder trofæbehandling, fragt og spedition! Det er lykkedes os at få leveringstiden på trofæerne endnu længere ned end før, med prisgaranti på luftfragt og fortoldning, og det har givet os mange nye kunder, der er trætte af at vente i årevis på trofæer der til slut leveres i en dårlig stand. I slutningen af denne måned ankommer en ny forsendelse til Danmark med flere tons udstoppede trofæer, og jeg ved at kunderne glæder sig til at modtage dem.

 

Vore værste lokale konkurrenter har været firmaer som specialiserer i amerikanske klienter, og som i høj grad har været med til at presse prisniveauet op. Den fare er ved at være overstået, da US dollar kursen er elendig, og økonomien i USA endnu værre, og for mange lokale jagtoperatører er 2009 nok den værste sæson i mange år. Det giver os øgede muligheder for at opkøbe jagtrettigheder til gode priser, som igen kommer vore kunder til gavn.

 

Safari "pakkerejserne" fra Danmark - hvad vi betegner som "frikadelle safarier" - har oplevet en kolossal nedgang, hvilket også var på tide. Til gengæld er der stor interesse for individuelle rejser, hvor man ikke bliver plantet på en sekundær safari lodge i en uge eller mere, men derimod får en rigtig spændende rundrejse, og safarier i et område, hvor der rent faktisk bliver set BIG 5 hver dag på vaskeægte off-road safarier. Vi er med andre ord godt tilfredse med, at vi aldrig har hoppet på det modefænomen og entret discount markedet, men har fastholdt kvalitet og individualisme. Det har jo vist sig, at kunderne derved bliver ved med at komme, baseret alene på referencer, så man ikke behøver at spendere store beløb på reklamer og rejsemesser. Undersøgelser viser også at danskerne godt nok sparer på bilindkøb, café latté og restaurantbesøg, men ikke holder igen på ferierne, og det sidste er naturligvis positivt for os.

 

Den kommende højsæson tegner sig lyst, og allerede nu har vi  i mange perider fra oktober måned og fremefter, blokeret samtlige værelser på f.eks. Idube Game Lodge. Vi lancerer også nu en spændende 30 års jubilæumsrejse til Namibia, og åbner for salget af jagtsæsonen 2010 i Uganda - en destination, hvor vi stadigvæk har eneret på salget på det skandinaviske marked. Se billeder fra indeværende sæson på dette link.

 

 

KONTORET I DEN KOMMENDE TID

Bemærk venligst at jeg selv er på en jagt- og fisketur i Australien fra 09/07/09 - 20/07/09. Foruden oplevelser i vildmarken byder turen også på et besøg ved Ayers Rock og en opførelse af AIDA i Sydney Opera House. Benny og familien drager til Danmark og på en jagtrejse til Azerbaijan. Hav derfor venligst lidt tålmodighed med os i denne periode, hvor det kan tage lidt længere tid at få svar end sædvanligt. Vi har lavet en ny sektion på hjemmesiden der omhandler vore egne ferieoplevelser - se dette link.

 

 

DEN NYE HJEMMESIDE

Vi modtager gerne ros og ris i forbindelse med lanceringen af den nye hjemmeside. Giv os venligst et praj om tekniske problemer, stavefejl eller links som ikke virker. Dermed hjælper vore kunder med til at runde hjemmesiden af, så den bliver et endnu bedre instrument for oplysninger om ferierejser og jagt i Afrika. Der kommer mange flere levende film i den kommende tid, som vil illustrere de mange produkter som vi markedsfører. For et underholdende indslag, som dog også har en lidt mere alvorlig baggrund, besøg det nye afsnit med "forbryderalbum" og se hvem der nn lige har gjort sig fortjent til det omtale dér!

 

 

Vi ønsker Jer alle en god sommerferie og for bukkejægerne fortsat Knæk og Bræk!

 

Med venlig hilsen,

JENSEN SAFARIS,

 

Holger Krogsgaard Jensen

PS - husk at jeg nu er på Facebook og gerne tilføjer kunder og venner som kontakter - søg blot på mit fulde navn!

DANIDA bladet har også opdaget os....!
Bladet UDVIKLING beskæftiger sig normalt mest med sjældne solstrålehistorier fra udviklingsprojekter i den tredje verden, men de har faktisk også været modige nok til at publicere en artikel om vor kritik af DANIDA

tryk her på link til Udenrigsministeriet

Se Fokus på Afrika no. 121 her

Se Fokus på Afrika no. 118 her
Se Fokus på Afrika no. 117 her

Se Fokus på Afrika no. 116 her

Se Fokus på Afrika no. 115 her

Se Fokus på Afrika no. 114 her

Se Fokus på Afrika no. 113 her

Se Fokus på Afrika no. 112 her

Se Fokus på Afrika no. 111 her

Se Fokus på Afrika no. 110 her

Se Fokus på Afrika no. 109 her

Se Fokus på Afrika no. 108 her

Se Fokus på Afrika no. 107 her

Se Fokus på Afrika no. 106 her

Se Fokus på Afrika no. 105 her

Se Fokus på Afrika no. 104 her

Se Fokus på Afrika no. 103 her

Se Fokus på Afrika no. 102 her

Se Fokus på Afrika no. 101 her  

Tilmelding til nyhedsbrev på dette link