Dette er afdelingen for de videbegærlige, som ikke er bange for at få indsigt i kontroversielle emner i Afrikas dagligdag, især omkring misbrug af dansk ulandsbistand, inkompetence, nepotisme og magtmisbrug i afrikanske lande. Det er groft sagt beretninger fra hverdagen i Afrika, og vi modtager gerne forslag til emner, som bør behandles her, og alle oplysninger vil blive behandlet fortroligt. Tilmelding til nyhedsbrev her
Jensen Safaris e-mail Club no. 117 - evt. tilmelding per e-mail til jensen@icon.co.za

Dansk udviklingsbistand har udviklet sig til et tag-selv bord for plattenslagere og oversmarte konsulenter, som udnytter det faktum at danskerne i bund og grund er et godgørende folkefærd, som gerne vil hjælpe andre. Derved har useriøse organisationer, firmaer og individuelle fået adgang til offentlige midler, som misbruges på en facon, der aldrig ville blive accepteret på andre poster under den danske finanslov - et misbrug som hvert år koster hver eneste husstand i Danmark ikke mindre end 5.700 kroner. Vi vil i denne rubrik hver måned påvise misbrug og fortælle historier om hvem der står bag misbruget, i håbet om at skærpe bevidstheden i den danske offentlighed, og derved frigøre midler der rettere burde anvendes hjemme i Danmark til velfærd og sundhedspleje for landet egne ældre skatteborgere.

 

ZIMBABWE CHECK ANNO 2008

 

 

Denne farmer har udstedt en check der svarer til ca. 475 danske kroner, eller rettere sagt - det var hvad den svarede til ved udstedelsen 23/07/08. Med en inflation der p.t. bedømmes til at være på 42 millioner procent, er det svært at følge med, og det faktum at Zimbabwe's nationalbank i sidste uge fjernede ikke mindre end 9 nuller fra valutaen, hjælper kun i en ganske kort periode.

 

Zimbabwe er med andre ord stadigvæk i frit fald, og selvom oppositionen vandt en klar valgsejr ved det første valg, og pga af overfald og vold mod dets medlemmer trak sig fra det omvalg som Mugabe på egen hånd gennemtrumfede, så er situationen i landet fortsat aldeles uafklaret. Lige nu sidder parterne omkring forhandlingsbordet i hovedstaden Harare, selvom Mugabe for længst skulle have rømmet præsidentboligen, og være fragtet til den internationale domstol i Haag for retsforfølgelse.

Sådan kommer det næppe til at gå - Sydafrika's præsident Thabo Mbeki, som i årevis har været en nær ven af Mugabe, og vor udenrigsminister Dr. Nkosazana Dlamini Zuma, som har gået så langt som at sige at Sydafrika "aldrig vil kritisere Mugabe", har tvunget partnerne til forhandlingsbordet for at skabe en slags koalitionsregering, hvilket bl.a. skal sikre immunitet for de forbrydelser som Mugabe og hans hær og politi har begået mod landets befolkning.

 

Mugabe er en snu rad, der før har snydt fjenden. Efter at have gennemført et omfattende folkemord på Ndebele stammen i firserne med hjælp fra Nordkoreanske lejesoldater, fik han omkøbt deres leder Joshua Nkomo med en betydningsløs vicepræsident post, med tilhørerende Mercedes Benz, og forblev på den facon ustraffet for sine skrækkelige handlinger.

 

Nu er historien ved at gentage sig, og mange ting tyder på at det vil lykkes for Mugabe at sikre sig en ceremoniel post i den nye regering, foruden den eftertragtede immunitet. Mbeki vil udråbe sig selv til den store statsmand, og DANIDA og de andre bistands organisationer vil falde over hinanden for at hælde ulandsbistand ned over Mugabe's efterladte fallitbo. Intet tyder på at de hvide farmere, som fik frataget deres jord og andre besiddelser, vil blive betænkt under forhandlingerne, og dermed er landet henvist til en fremtid under ulands eksperter og konsulenter, som ikke et eneste sted i Afrika har vist nogen evne eller vilje til at etablere en landbrugsproduktion, som blot kan brødføde landenes egne befolkninger.

 

Konklusionen på katastrofen i Zimbabwe må være at Afrika uden hvide farmere ganske enkelt ikke duer, og selvom man kan håbe at vore lokale politikere har lært en lektie af fadæsen i vort naboland, så er der ikke meget der tyder herpå. I Sydafrika er den eneste forskel, at farmerne får fuld betaling for de landbrugs områder som eksproprieres, men slutresultatet - en faldende produktion og i de fleste tilfælde totalt forfald på farmene, er nøjagtigt det samme som i Zimbabwe.

 

 

KORRUPTE POLITIKERE STJÆLER INDTÆGTER

Mange af vore gæster benytter ophold i Cape Town for besøg på Robben Island, hvor bl.a. Nelson Mandela i en årrække sad i fængsel. Denne turistattraktion har sikret ANC partiets kumpaner en million indtægt, og allerede ved indcheckningen fra Victoria & Alfred Waterfront bliver man blæst omkuld af den kommunistisk inspirerede propaganda fra store højtalere, som hverken Mao eller Fidel Castro kunne gøre bedre. De fleste intelligente gæster tager det nok med et vist forbehold, og mon ikke enkelte har undret sig over at selv relativt unge guider hævder at have siddet i fængsel på øen sammen med Mandela, selvom han allerede i deres konfirmationsalder for længst var overflyttet til et parcelhus ved Verster fængslet nær Paarl, med tilhørende swimmingpool og en suite badeværelse.

 

Nu er hele direktionen fra Robben Island suspenderet på grund af omfattende rod i regnskabsførelsen, hvor der bl.a. helt mangler bilag for R30.000.000. Revisionen har påvist, at lederne har anvendt Robben Island kontoen som deres private sparegris, og for hver Rand som er kommet ind fra billetsalg, er der alene til lønninger anvendt R2,50, hvilket næppe er nogen særlig god forretning. Suspenderingen vil nok til slut ende med en egentlig fyring, men traditionen tro vil de samme korrupte politikere dukke op igen i nye offentlige stillinger, efter at have overstået suspenderingen, hvorunder de naturligvis har været på fuld løn med tilhørende firmabil og mobiltelefon.

 

Det er ikke kedeligt at leve i Afrika, men os hvide indbyggere kan jo et langt stykke ad vejen købe os til de ydelser, som det offentlige ikke længere formår at supplere. Vi kan sende børn i private skoler, og tegne forsikringer, som sikrer os nogle af verdens bedste privathospitaler. Langt værre ser det ud for de menige sorte sydafrikanere, som ikke har meget at grine af, men alligevel med 100 pct. sikkerhed stemmer ANC partiet tilbage til magten ved næste valg, og efter alt at dømme med den korruptionsanklagede Jacob Zuma ved roret.

 

Fortsættelse følger, men hverdagen i Sydafrika fejler nu ikke noget, hvis man vel at mærke kan få sig selv til at betragte det hele med en vis portion egoisme. Butikkerne bugner af varer, turisterne strømmer fortsat hertil, og udenfor skinner solen i det mest fantastiske forårsvejr, hvor jacaranda træerne inden længe pryder gader og veje i hovedstaden Pretoria. For besøgende turister forbliver Afrika et paradis, men denne rubrik har jo i første række til formål at belyse de ting, som turister ikke normalt vil opdage på en rejse.

 

Med venlig hilsen,

JENSEN SAFARIS,

 

Holger Krogsgaard Jensen

 

PS - husk at jeg nu er på Facebook og at man er velkommende til at tilføje mig som ven - søg blot på mit fulde navn!

Se Fokus på Afrika no. 118 her
Se Fokus på Afrika no. 117 her

Se Fokus på Afrika no. 116 her

Se Fokus på Afrika no. 115 her

Se Fokus på Afrika no. 114 her

Se Fokus på Afrika no. 113 her

Se Fokus på Afrika no. 112 her

Se Fokus på Afrika no. 111 her

Se Fokus på Afrika no. 110 her

Se Fokus på Afrika no. 109 her

Se Fokus på Afrika no. 108 her

Se Fokus på Afrika no. 107 her

Se Fokus på Afrika no. 106 her

Se Fokus på Afrika no. 105 her

Se Fokus på Afrika no. 104 her

Se Fokus på Afrika no. 103 her

Se Fokus på Afrika no. 102 her

Se Fokus på Afrika no. 101 her  

 

 

Tilmelding til nyhedsbrev på dette link