Dette er afdelingen for de videbegærlige, som ikke er bange for at få indsigt i kontroversielle emner i Afrikas dagligdag, især omkring misbrug af dansk ulandsbistand, inkompetence, nepotisme og magtmisbrug i afrikanske lande. Det er groft sagt beretninger fra hverdagen i Afrika, og vi modtager gerne forslag til emner, som bør behandles her, og alle oplysninger vil blive behandlet fortroligt. Tilmelding til nyhedsbrev her
Jensen Safaris e-mail Club no. 118 - evt. tilmelding per e-mail til jensen@icon.co.za

Dansk udviklingsbistand har udviklet sig til et tag-selv bord for plattenslagere og oversmarte konsulenter, som udnytter det faktum at danskerne i bund og grund er et godgørende folkefærd, som gerne vil hjælpe andre. Derved har useriøse organisationer, firmaer og individuelle fået adgang til offentlige midler, som misbruges på en facon, der aldrig ville blive accepteret på andre poster under den danske finanslov - et misbrug som hvert år koster hver eneste husstand i Danmark ikke mindre end 5.700 kroner. Vi vil i denne rubrik hver måned påvise misbrug og fortælle historier om hvem der står bag misbruget, i håbet om at skærpe bevidstheden i den danske offentlighed, og derved frigøre midler der rettere burde anvendes hjemme i Danmark til velfærd og sundhedspleje for landet egne ældre skatteborgere.

 

Zimbabwe situationen nu helt grotesk!

 

 

Udviklingen i vort naboland Zimbabwe har på det seneste udviklet sig til en ren farce, hvor præsident Mugabe har sat sig ud over alle hidtil kendte normer for tyranni og løgnagtigheder. Man kan roligt sige at socialdemokraternes afrikanske skytshelgen har vist sit sande ansigt, og vi venter troligt på hvor galt det skal gå, før også Sydafrika griber til lidt mere konkrete skridt imod styret i Zimbabwe.

 

Selvom danske statsborgere officielt har været beskyttet af den investeringsaftale, som blev underskrevet på et tidspunkt hvor danske politikere var allermest forelskede i Mugabe, så har det vist sig at den næppe er værd papiret som den er skrevet på, og den danske farmer Kim Birketoft i Zimbabwe har måttet erkende, at han har stået helt alene i sin juridiske kamp mod banditregeringen i Harare.

 

Inflationen er p.t. på 231 millioner procent, d.v.s. at valutaen ofte forringes med 50 pct. på et enkelt døgn, og seddeltrykkeriet i Zimbabwe kører på overtid, selvom man for blot få måneder siden fjernede hele ni nuller fra pengesedlerne.

 

Vi fejrer nytår med 40 danske gæster på Lake Kariba om bord på The Southern Belle, for landet og befolkningen er der ikke noget i vejen med, og forsyningerne har vi med fra Sydafrika, så der kommer hverken til at mangle kransekage eller champagne. Alligevel får vi nok fornemmelsen af at være på en slags afrikansk Titanic, hvor alting omkring os disintegrerer, mens det ombordværende jazzband spiller op til nytårsbal, som højst kan forstyrre de elefanter som vi har til naboer.

 

Mange af vore gæster tager fortsat på individuelle rejser til Victoria Falls området, og der er ingen sikkerhedsmæssig risiko forbundet med sådanne rejser, men jeg vil dog påpege, at vore lokale kontakter følger situationen nøje, og vi vil straks gribe ind, hvis situationen mod forventning skulle ændre sig. Sikkerhed for vore gæster prioriteres hos os langt højere end salg af rejsearrangementer.

 

Sydafrikas fremtid

Da Benny og jeg kom tilbage til Fairbanks, Alaska, efter en 3-ugers tur til vildmarken, opdagede jeg til min forbavselse at Sydafrika havde fået en ny præsident. Ikke at vi på nogen måde savner præsident Mbebi, og slet ikke hans tåbelige sundhedsminister "Dr. Beetroot". Eksperter mener at disse to personer har mere end en kvart million menneskeliv på samvittigheden, takket været deres forfejlede AIDS politik.

 

Siden er der opstået en helt ny situation, hvor ANC partiet er blevet splittet og en ny politisk bevægelse COPE har set dagens lys. Umiddelbart forekommer en sådan udvikling meget positiv, da vi nu for første gang har mulighed for at se en slags demokrati i funktion, i stedet for den nuværende de facto et-parti stat, men desværre tror jeg at den politiske kamp mere handler om fordelingen af Mercedes biler og kreditkort, end om hvordan man skal få styr på den offentlige sektor i Sydafrika, som takket været den såkaldte Black Empovernment, på det nærmeste ligger i ruiner, efter udnævnelsen af politiske kammerater til offentlige stillinger, som de er totalt inkompetente til at administrere.

Leder citat: Omsider

Denne leder blev offentliggjort i Jyllands-Posten 23.11.08 - det kan næsten ikke siges bedre, men jeg har min tvivl om hvorvidt DANIDA folkene virkelig har evne og vilje til at føre regeringens visioner ud i livet:

Afrika er en forarmet verdensdel på trods af, at industrilandene og internationale organisationer gennem årtier har spenderet milliarder af kroner på alt fra akut nødhjælp til forkromede udviklingsprojekter i det lønlige håb, at de afrikanske lande med den økonomiske håndsrækning ville evne at løfte sig ud af fattigdommen ved egen kraft.

Forbillederne har været lande som Singapore, der ved selvstændigheden i 1965 var i lige så mistrøstig forfatning som mange afrikanske lande, men som gennem en målbevidst indsats på blot fire årtier er blevet blandt de lande i verden, der har den højeste indkomst pr. indbygger.

Intet land i Afrika har formået at gøre blot forsøg på noget tilsvarende. End ikke lande med store olieeksportindtægter har været i stand til at omsætte dem til permanent økonomisk vækst til gavn for den almene befolkning.

Alt for mange er eksemplerne på, at udviklingsbistand er forsvundet i lommerne på korrupte politikere, embedsmænd og ikke mindst deres våbenleverandører.

Alt for mange er eksemplerne på velmente, men uigennemtænkte projekter, der står tilbage som hvide elefanter.

Alt for mange er eksemplerne på donorlande, der har haft berøringsangst over for afrikanske diktatorer, hvis stupide arrogance har kostet millioner af uskyldige menneskeliv.

Robert Mugabe er det skræmmende eksempel på en despot, der på mindre end ét årti har kørt Zimbabwe i sænk fra positionen som et af Afrikas få lande i positiv udvikling til kontinentets største ruin. På basis af Afrikakommissionens anbefalinger vil regeringen i, hvad statsminister Anders Fogh Rasmussen betegner som »Danmarks største udenrigspolitiske satsning nogensinde«, nu koncentrere indsatsen om de små- og mellemstore private virksomheder som omdrejningspunkter for jobskabelser og økonomisk vækst.

Iværksættere skal have støtte. Fokus skal flyttes til handels- og erhvervsuddannelser. Råvareforarbejdning og -værditilvækst skal ske i de lande, hvor råstofferne udvindes, m.v.

Der er ulig mere ræson i at give iværksætterstøtte og mikrolån end i at give en ged, omend sidstnævnte har større folkelig appel midt i en fuldfed juletid, men romantiserede forestillinger om godgørenhed må aldrig blive den drivende kraft i forhold til denne, den mest misrøgtede verdensdel.

Privat foretagsomhed og markedsøkonomi er vejen frem, og i samme åndedrag skal de afrikanske lande lære at handle med hinanden i stedet for den ofte udsigtsløse fokus på at skulle eksportere alt til den industrialiserede verden.

Indsatsen er dog intet værd uden et kontant opgør med Afrikas diktatorer og politiske bødler.

Nu sadler Danmark om. Langt om længe. Der er tale om en visionær fornyelse af Danmarks Afrika-politik efter årtiers pladderhumanisme og udviklingssocialisme, der mere har drejet sig om at eksportere højtravende samfundsværdier end at sætte afrikanerne i stand til at klare sig selv.

Udviklingsbistanden til Afrika har i mange år været genstand for nådesløs og berettiget kritik, uden at parlamenter og udenrigspolitiske beslutningstagere har lyttet.

Man sidder uvægerligt med fornemmelsen af, at Afrika-politikken i højere grad har været ét stort beskæftigelsesprojekt for ulandsorganisationerne end har handlet om at gøre det rigtige. Uagtet at regeringen fortjener anerkendelse for det fundamentale stilskifte, er der grund til at spørge: Hvorfor har regeringen skullet vente til 2008 med at nå denne erkendelse?

Året der gik....!

Kort efter nytår gik det løs med rejsegrupperne fra 65 Ferie i København. Rejserne henvender sig til enhver aldersgruppe, og jeg kan helt ærligt sige at man næppe i Danmark får lignende værdi for pengene, som hos dette firma. En dansksproget rejseleder følger gæsterne fra starten i Kastrup Lufthavn og slipper først tøjlerne når gæsterne rejser hjem, så det er en tryg ferieform, uden at dette betyder at den er kedelig. Vi hygger os meget med disse grupper, som midt på rejsen bor to døgn i Jensen Safaris Guesthouse i Pretoria. Forinden er der et 5-dages ophold i Cape Town, og bagefter 2 dage med åben Landrover safari i Krugerparken og til slut et skønt ophold på Coach House***** med udflugter til Drakensbjergene.

I februar måned chartrede vi igen en gang den gamle DC4 flyver og tog på Safari Cruise med 2 døgn ved Victoria Falls, efterfulgt af 4 døgn på The Southern Belle på Lake Kariba. Naturoplevelserne ved Lake Kariba er svære at matche i Sydafrika, og vi nyder disse udflugter væk fra hverdagen. Her er det Benny, som er ved at "skyde" elefanter med kameraet!

I år blev det til hele 3 besøg fra danske landbrugsskoler - Grindsted, Vejlby og Sydjyllands landbrugsskoler tog eleverne med på en spændende studierejse rundt i Sydafrika, med en række faglige besøg, foruden 2 døgn i Krugerparken. Vi har allerede tilsagn om genbesøg i det følgende år, og håber at kunne fortsætte denne dejlige tradition med unge gæster med mod på livet og interesse for lokale forhold. Et friskt pust fra vore andre arrangementer.

Jagtsæsonen har kørt på skinner i år, takket været Benny's ihærdige indsats. Han sluttede sæsonen af med at guide en kunde til denne rekordstore elandtyr i begyndelsen af december måned - en værdig afslutning på en særdeles travl jagtsæson. Alle trofæer nedlagt inden 15/08/08 i Sydafrika er ankommet til Danmark og afleveres til kunderne senest i dag Lillejuleaftensdag, så de kan pryde i jagtstuerne i juleaften.


Det blev til i alt 15 kafferbøfler hos vor samarbejdspartner i Uganda, som nu praktisk taget udelukkende jagter med skandinaviske kunder. På billedet herover ses sæsonens sidste bøffel, nedlagt 02/12/08 ved Lake Mburu, og det er foreløbig den 11. bøffel nedlagt på 5 år af denne kunde fra Danmark.

 

Forinden kunne vi på en jagt ved Lake Albert tilføje endnu en vildtart til samlingen, nemlig en Uganda kob, som min kunde og jeg selv fik lejligheden til at nedlægge 4 eksemplarer af - heraf flere i rekordklasse, men det er jo ikke så mærkeligt, når man tænker på at denne dyreart har været fredet i 35 år!

 

Også tid til fornøjelser:
 

 

Det var ikke arbejde det hele - i september måned drog vi på vor længste ferie nogensinde, hvor Benny og jeg selv rejste til Alaska for 3 ugers eventyr i vildmarken. Benny nedlagde denne fantastiske Alaska elg (moose) og vi fik en gevaldig en på opleveren. Vi fik også for første gang smag på at filme vore udskejelser, og takket været en god kontakt i Cape Town fik vi klippet en ganske hæderlig DVD sammen.

 

Ultrakort besøg i Danmark

Efter turen til Alaska stod den på kontorarbejde, og derefter var jeg på et meget kort besøg i Danmark, hvor vi fejrede min fars 90 års fødselsdag, og jeg nåede at se et par enkelte gode venner, slå et smut forbi Wedellsborg, og sågar en forestilling i Operaen i København, før turen gik retur til Pretoria.

 

 

Til slut på året fik jeg også selv lejlighed til en dejlig jagttur i Tanzania sammen med et par gode kammerater, og leverede et drømmeskud til Grantz gazellen vist herover - en gammel drøm at jage denne art. På nederste billede sidder vi med en kongoni, som jeg ikke helt leverede drømmeskydning til, men det er også rart at konstatere at træerne trods alt ikke gror ind i himlen...!

 

 

Det var ikke den helt vilde luksus safari, men til gengæld havde vi nogle enestående oplevelser i dette land, som stadigvæk rummer store uspolerede naturområdet, og så betyder det ikke det fjerneste at teltet er lidt utæt (bortset fra når 15 hyæner står udenfor og glor ind!) og at der skal arbejdes lidt mere for de enkelte stykker vildt. Turen tilbage til Arusha, hvor vi boede på det hotel som John Wayne udødeliggjorde i filmen Hatari, foregik sammenkrøllet bag i en pick-up med kinesiske vejarbejdere, da vor egen indlejede Landrover havde sagt farvel til understellet på de hullede grusveje. Faktisk burde det være obligatorisk at besøge det "sorte" Afrika en gang om året - så bliver man så meget mere tilfreds med hverdagen i Sydafrika, som dog trods alt ikke rummer helt de samme sorger og udfordringer!

 

 

Benny og Susanne afsluttede et spændende rejseår med en tur til Etosha National Park i Namibia, hvor Nikolaj var begejstret over det rige dyreliv. Han bliver først 3 år i februar måned, men er allerede en vaks lille gut, som til Benny's og min store tilfredsstillelse allerede viser stor interesse for dyr og fugle, så det varer ikke længe før det bliver ham som viser rundt og fortæller om alle trofæerne i The Manor House, som kan kender alle navne på.

 

Rejsebranchen i det kommende år

Med en fin ordrebeholdning har vi ikke nogen grund til at være bekymrede over den kommende rejsesæson, men selvom vi har en solid kundebase, så tror jeg dog ikke at vi helt undgår en vis afkøling - i hvert fald på fotosafari området. Det tager vi dog i stiv arm, for vi er ikke så overgearet som mange af vore kollegaer, og i den sidste ende kommer det jo også vore gæster til gavn at vort omkostningsniveau er væsentligt lavere end i den øvrige del af branchen.

 

Rekordlav kurs på valuta

Der er næppe nogen tvivl om at den nuværende Rand kurs er særdeles gunstig for vort salg. Aldrig har det været billigere at rejse og bo og spise i Sydafrika, når man betaler i danske kroner. På det seneste er kursen dykket under 60 ører, og man skal i den forbindelse huske på at kursen var kr. 10.18, da jeg startede firmet i 1980! Inflationen raser, men da mange hotelkontrakter er underskrevet langt frem i tiden, arbejder vi p.t. i et marked, hvor vore produkter er billigere end normalt, og det er der allerede mange der har benyttet sig af.

 

Turbulens i jagtrejsebranchen

Personligt blev jeg meget forarget over at odiøse spekulanter kaprede en del af jagtrejsebranchen, og ikke blot nøjedes med at snyde og bedrage deres egne kunder, aktionærer og samarbejdspartnere, men tillige forårsagede et gigantisk tab i Rejsegarantifonden, så vi nu er tvunget til at opkræve et ekstraordinært gebyr på kr. 20 fra hver eneste gæst der rejser med os i det kommende år. Den sag efterlod store dele af jagtpressen med håret i postkassen, og kunne være afværget, hvis nogen havde haft intelligens og mod til at skue bag den flotte facade og pressemeddelelserne, som helt ukritisk blev publiceret i en strid strøm. Nu sidder disse amatører med en særdeles lang næse, og rejsepublikummet er blevet præsenteret for regningen, hvilket jeg finder særdeles uretfærdigt, når man tænker på at bagmanden sidder trygt på sit fynske landssted og nyder synet af sine islandske heste.

 

2009

Vi returnerer fra Nytårscruise 02/01/09 og starter kort derefter med en række individuelle gæster og den første grupperejse fra 65 Ferie. Derefter går det med travlhed indtil juli måned, hvor jeg selv skal med en god kammerat på jagt i Northern Territory i Australien efter vandbøffel og hvad der ellers byder sig. Forinden bliver der dog tid til at opleve en opførelse af AIDA i Sydney Opera House og et besøg ved Ayers Rock. Når jeg returnerer til Sydafrika er Benny allerede smuttet på en jagttur til Azerbaijan, for at skyde en eller anden gedbuk oppe på toppen af bjergene, og jeg overtager jagtsæsonen for en stund.

 

Vi keder os ikke, men vi har et drømmejob, hvor ikke mindst samværet med vore gæster i gæstehuset i Pretoria giver os mange fantastiske oplevelser. Det vil vi gerne sige tak for, og en særlig tak til de mange kunder som anbefaler os til venner og bekendte, så vi slet ikke behøver at annoncere for at sælge vore produkter. Det er vi lidt stolte af, for der findes ingen bedre annoncering end det man på engelsk kalder "Word of Mouth"! Vi vil gerne sige tak for de løbende kommentarer som vi modtager fra vore gæster og publicerer på hjemmeside under rubrikken "Referencer".

 

 

I den forløbne weekend gennemførte vi de traditionsrige julefrokoster - første dag med 80 lokale danskere, og på den efterfølgende helligdag havde vi 70 lokale forretningsforbindelser til et identisk arrangement. Traditionen tro var der levende underholdning - denne gang tre fremragende unge operasangere, akkompagneret af en pianist på flyglet i haven. Det er som om at det slet ikke er  rigtigt jul, hvis vi ikke har haft vore venner til julefrokost, men nu er stemningen over os, og med 43 danske gæster juleaften skal der nok blive god atmosfære, også selvom dagtemperaturen lige nu sniger sig op på over 30 grader hver dag.

 

Vi ønsker Jer alle en rigtig Glædelig Jul og et Godt Rejseår, med masser af spændende oplevelser uanset om I rejser med kameraet eller geværet i hånd!

 

Med venlig hilsen,

JENSEN SAFARIS,

 

Holger Krogsgaard Jensen

PS - husk at jeg nu er på Facebook og gerne tilføjer kunder og venner som kontakter - søg blot på mit fulde navn!

DANIDA bladet har også opdaget os....!
Bladet UDVIKLING beskæftiger sig normalt mest med sjældne solstrålehistorier fra udviklingsprojekter i den tredje verden, men de har faktisk også været modige nok til at publicere en artikel om vor kritik af DANIDA

tryk her på link til Udenrigsministeriet

Se Fokus på Afrika no. 118 her
Se Fokus på Afrika no. 117 her

Se Fokus på Afrika no. 116 her

Se Fokus på Afrika no. 115 her

Se Fokus på Afrika no. 114 her

Se Fokus på Afrika no. 113 her

Se Fokus på Afrika no. 112 her

Se Fokus på Afrika no. 111 her

Se Fokus på Afrika no. 110 her

Se Fokus på Afrika no. 109 her

Se Fokus på Afrika no. 108 her

Se Fokus på Afrika no. 107 her

Se Fokus på Afrika no. 106 her

Se Fokus på Afrika no. 105 her

Se Fokus på Afrika no. 104 her

Se Fokus på Afrika no. 103 her

Se Fokus på Afrika no. 102 her

Se Fokus på Afrika no. 101 her  

Tilmelding til nyhedsbrev på dette link