Dette er afdelingen for de videbegærlige, som ikke er bange for at få indsigt i kontroversielle emner i Afrikas dagligdag, især omkring misbrug af dansk ulandsbistand, inkompetence, nepotisme og magtmisbrug i afrikanske lande. Det er groft sagt beretninger fra hverdagen i Afrika, og vi modtager gerne forslag til emner, som bør behandles her, og alle oplysninger vil blive behandlet fortroligt. Tilmelding til nyhedsbrev her
Jensen Safaris e-mail Club no. 111 - evt. tilmelding per e-mail til jensen@icon.co.za

Dansk udviklingsbistand har udviklet sig til et tag-selv bord for plattenslagere og oversmarte konsulenter, som udnytter det faktum at danskerne i bund og grund er et godgørende folkefærd, som gerne vil hjælpe andre. Derved har useriøse organisationer, firmaer og individuelle fået adgang til offentlige midler, som misbruges på en facon, der aldrig ville blive accepteret på andre poster under den danske finanslov - et misbrug som hvert år koster hver eneste husstand i Danmark ikke mindre end 5.700 kroner. Vi vil i denne rubrik hver måned påvise misbrug og fortælle historier om hvem der står bag misbruget, i håbet om at skærpe bevidstheden i den danske offentlighed, og derved frigøre midler der rettere burde anvendes hjemme i Danmark til velfærd og sundhedspleje for landet egne ældre skatteborgere.

 

Årets julefrokost slog alle rekorder!

 

Ikke mindre end 162 gæster havde fundet vej til årets julefrokost
ved Jensen Safaris Guesthouse i Pretoria - mest lokale danskere
og forretningsforbindelser, men også et par gæster fra DK

 


Maden var så dansk som det nu kan lade sig gøre - hvert år
importerer vi ca. 1 tons julevarer fra Danmark, som fordeles
blandt fastboende danskere, og så danner det basen for den
traditionelle julefrokost, hvor vi i år som noget nyt serverede
vildgås i peberrods sauce og naturligvis Ris a la Mande

 

Underholdning var lagt i hænderne på tre af Sydafrikas bedste
operasangere, og her giver den kendte baryton den som "Spille-
mand på en tagryg" til stor fornøjelse for publikum.

 

 

Navneændringer slår for alvor igennem

Under den pragmatiske Mandela æra gik vi nok alle sammen rundt med en fornemmelse af at de fejltagelser som de sorte politikere i vore nabolande havde gjort med hensyn til opgør med historien og lokale stednavne ikke ville ske i Sydafrika. De fleste ændringer der kom var fornuftige - det var f.eks. meget bedre at kalde lufthavnen i Johannesburg for Johannesburg International Airport i stedet for Jan Smuts Airport, og det samme gjaldt for de øvrige lufthavne rundt omkring i landet som blev opkaldt efter de byer som de servicerer, men sidste år fandt det lokale kommunalråd fra Erkulini (tidligere Kempton Park) på at ændre navnet på Johannesburg International Airport til O.R. Tambo International. Trods tusindvis af protester fra rejsebranchen og offentligheden, blev ændringen naturligvis godkendt - mest fordi at lokalpolitikerne kunne sole sig i deres indflydelse og irritere landets hvide befolkning. Omkostningerne ved sådanne endeløse ændringer er astronomiske - ikke kun for den offentlige sektor, som ustandselig skal udskifte vejskilte, men sandelig også for den private sektor, som skal ændre brochurer, vejkort og brevpapir.

 

Navneændringerne tager nu fart, og her er en liste over allerede gennemførte eller planlagte ændringer - hvis De er forvirret, så velkommen i klubben! For os er det et mindre mareridt at holde vore gæster opdateret med de mange ændringer - især fordi der ofte går flere år før vejskiltene ændres til de nye navne, og derfor må vi næsten altid "dobbeltsikre" vore rejseplaner med begge stednavne:

 

Pietersburg - nu Polokwana

Messina - nu Musina

Ellisras - nu Laphalele

Nylstroom - nu Modimolla

Louis Trichard - nu Makhoda

Potgietersrus - nu Mokopane

Warmbaths - nu Bela-Bela

Naboomspruit - nu Mookgophong

 

Ydermere har man på lokalt plan indkorporeret sorte bybebyggelser i de hidtidige metropoler og derved ændret kommunale navne som Pretoria til Tswane og East London/Port Elizabeth området til The Nelson Madela Metropole.

 

Vi har dog heldigvis endnu ikke set historiske mindesmærker eller vidnesbyrd destrueret, således som man især i nabolandet Zimbabwe har haft for vane. Der gives ikke længere tilskud til f.eks. driften af Voortrekker Monument i Pretoria, men hvis man af private kanaler har lyst til at bibeholde monumentet over de hvide boere som trak op igennem Sydafrika i 1820'erne, så er der ingen hindringer for dette, og det er både pragmatisk og bidrager til at dæmpe spændingerne imellem landets meget forskelligartede befolkningsgrupper.

 

Mugabe's Zimbabwe slår nye rekorder

Fra en plads som nummer 57 på listen over verdens dyreste storbyer, er Zimbabwe's hovedstad Harare nu røget ind på en klar førsteplads - dyrere end f.eks. Tokyo, Oslo og København. Inflationen på over 1000 pct. og den helt urealistiske officielle vekselkurs har løftet prisniveauet i Zimbabwe til uanede højder.

 

Hvordan gik det med slamberterne i Jægerforbundet?

Når man læser medlemsbladet JÆGER skorter det ikke på selvros og tale om nye tider i Danmarks Jægerforbund, som sidste år blev blotlagt i en revisor rapport som både korrupt og gennemsyret af nepotisme. Ikke mindre end 35.000 læsere har åbnet rapporten fra vor hjemmeside igennem de seneste 7 måneder. Det var næsten som man følte sig hensat til et afrikansk et-parti system, og det er da også netop i sådanne områder at organisationen ynder at gennemføre sine fantasifulde DANIDA projekter. Den nyvalgte formand, som foruden at oppebære en astronomisk gage som formand for foreningen hæver en dobbeltløn som borgmester i en større sjællandsk kommune, lovede under valgkampen at nedprioritere bl.a. ulandsprojekterne til fordel for mere jordnære initiativer i Danmark. Det kunne være mere interessant at få oplyst hvorvidt den nye formand rent faktisk har taget initiativ til at kigge nærmere på foreningens DANIDA projekter, som ligger milevidt fra foreningens formål og i høj grad langt fra hvad de almindelige medlemmer ønsker at foreningen skal koncentrere sig om?

 

Læs 2 meget relevante, men hemmeligholdte dokumenter fra Danmarks Jægerforbund, som vi publicerer på vor hjemmeside her:


Afskedssalut fra foreningens afskedigede direktør

Afskedssalut fra foreningens leder af Kalø afdelingen

 

En praktisk information.

Fra og med 16. januar bortfalder "09" koden, som hidtil har været anvendt til udlandsopkald fra Sydafrika. Til gengæld skal man herefter benytte hele bykoden, når man ringer lokalt, også selvom man opholder sig på stedet. Sådan har det hele tiden været, når man ringede fra mobiltelefoner, men nu er det samme forhold for opkald fra fasttelefoner. Det nemmeste er ved udlandsopkald til f.eks. Danmark at benytte +45, da man herved er ude over problemet, især omkring datoen for overgangen til det nye system.

 

Omvendt racisme

Black Economic Empowernment omtales i dagens Børsen, og mange større virksomheder i Sydafrika lider da også under BEE (som jo blot er en slags omvendt racisme!) og landet har mistet mange investeringskroner på den konto. Værst er det dog hvis man skal handle med det offentlige, og det gør vi næsten aldrig - kun med personale fra nationalparkerne, og her har vi ikke mindre end 3 gange modtaget et skema, hvor vi skal udfylde info om sorte i ejerskab og management. Dem har jeg dog hver gang valgt at ignorere, og pengene kommer da endnu....! Jeg mener, det er jo min virksomhed, og mig der har sat al min opsparing i at starte mange arbejdspladser op - uden ulandsbistand eller andre offentlige almisser. Jeg ønsker jo ikke engang en hvid medejer. Vi troede alle sammen at vi slap af med racisme, da apartheid regeringen forsvandt, men i virkeligheden er den nuværende ANC regering mere racistisk end den tidligere, og adskillige dokumenter fra det offentlige indeholder rubrikker, hvor man skal anføre hvilken racegruppe man tilhører. For de fleste offentlige stillinger er det en automatisk diskvalificering at være hvid, og så er det ligegyldigt hvor veluddannet eller kvalificeret man ellers er til jobbet.

 

Hele BEE programmet er dog blevet downgraded til kun at omfatte de allerstørste virksomheder, i alt 13.000 af landets virksomheder, og det glemmer man at fortælle i artiklen. Det er jo også her milliongevinsterne ligger gemt, og Sydafrika har i dag så mange sorte milliardærer og millionærer, at importørerne af luksusbiler næsten ikke kan følge med. En lille sort elite er blevet beriget i processen, langt de fleste af dem med glimrende kontakter til ANC partiet, og faktisk ligner det jo en slags mafia, bortset fra at det hele er legaliseret gennem lovgivningen. Ikke underligt at hovedaktionærerne i Sydafrikas største mine- og investeringsselskab Anglo American/De Beers Consolidated (Oppenhemier familien), har afhændet 1/3 af deres aktier blot i år! Alt imens at størsteparten af den sorte befolkning i Sydafrika fortsat bor og lever under kummerlige forhold, og givetvis har dårlige undervisning og sundhedspleje end under det tidligere politiske system.

 

Den slags skjult nationalisering bider dog sig selv i halen, og er skadeligt for landets udvikling, men på en eller anden facon er Sydafrika alligevel så rig på ressourcer og investeringslystne forretningsfolk, at det hele går så godt som aldrig før. At man så er nødt til at betale ANC-kumpanerne en lille dividende, tror jeg de helt store firmaer ser ret stort på. De ræsonnerer givetvis at risikoen for nationalisering og stramninger i arbejdsmarkedslovgivningen er mindre, når de sorte politikere selv sidder i ejerskabet, og det har de givetvis helt ret i!

 

Med venlig hilsen,

JENSEN SAFARIS,

 

Holger Krogsgaard Jensen

PS - husk at jeg nu er på Facebook og gerne tilføjer kunder og venner som kontakter - søg blot på mit fulde navn!

Se Fokus på Afrika no. 118 her
Se Fokus på Afrika no. 117 her

Se Fokus på Afrika no. 116 her

Se Fokus på Afrika no. 115 her

Se Fokus på Afrika no. 114 her

Se Fokus på Afrika no. 113 her

Se Fokus på Afrika no. 112 her

Se Fokus på Afrika no. 111 her

Se Fokus på Afrika no. 110 her

Se Fokus på Afrika no. 109 her

Se Fokus på Afrika no. 108 her

Se Fokus på Afrika no. 107 her

Se Fokus på Afrika no. 106 her

Se Fokus på Afrika no. 105 her

Se Fokus på Afrika no. 104 her

Se Fokus på Afrika no. 103 her

Se Fokus på Afrika no. 102 her

Se Fokus på Afrika no. 101 her  

 

Tilmelding til nyhedsbrev på dette link