Dette er afdelingen for de videbegærlige, som ikke er bange for at få indsigt i kontroversielle emner i Afrikas dagligdag, især omkring misbrug af dansk ulandsbistand, inkompetence, nepotisme og magtmisbrug i afrikanske lande. Det er groft sagt beretninger fra hverdagen i Afrika, og vi modtager gerne forslag til emner, som bør behandles her, og alle oplysninger vil blive behandlet fortroligt. Tilmelding til nyhedsbrev her
Jensen Safaris e-mail Club no. 112 - evt. tilmelding per e-mail til jensen@icon.co.za

Dansk udviklingsbistand har udviklet sig til et tag-selv bord for plattenslagere og oversmarte konsulenter, som udnytter det faktum at danskerne i bund og grund er et godgørende folkefærd, som gerne vil hjælpe andre. Derved har useriøse organisationer, firmaer og individuelle fået adgang til offentlige midler, som misbruges på en facon, der aldrig ville blive accepteret på andre poster under den danske finanslov - et misbrug som hvert år koster hver eneste husstand i Danmark ikke mindre end 5.700 kroner. Vi vil i denne rubrik hver måned påvise misbrug og fortælle historier om hvem der står bag misbruget, i håbet om at skærpe bevidstheden i den danske offentlighed, og derved frigøre midler der rettere burde anvendes hjemme i Danmark til velfærd og sundhedspleje for landet egne ældre skatteborgere.

 

DANIDA bag ny fadæse!

Den statslige bistandsorganisation DANIDA har i de seneste måneder lanceret et storstilet projekt med navnet DILEMMA, som har til formål at lade kendte jetset personligheder udvælge deres egne ulandsprojekter, og selv rejse til de pågældende lande og fordele de i alt 12 millioner skattekroner. Projektet er dog ikke gået helt efter forventningerne, og på nuværende tidspunkt er halvdelen af de kendte personligheder løbet fra arrangementet i utide, og tilbage står man med en vifte af ikke særligt højt profilerede personager, bl.a. den lettere afdankede fitness-guru fra whiskybæltet, Charlotte Bircow, som netop har besøgt Uganda, for at uddele penge til bl.a. økolatriner og landbrug i et land, som såmænd blot mangler 500 effektive hvide landmænd, så ville der være masser af mad til alle.

 

Konceptet er opfundet og iscenesat af konsulentfirmaet Carl Bro, som er blevet betalt 6 millioner kroner for de mange storslåede ideer, d.v.s. en administrationsprocent på omkring 50, med det formål at engagere danskerne og gøre dem mere positive overfor ulandsbistand.

 

SENESTE: Jensen Safaris trues nu med advokattilhold til at udlevere kilder og slette hemmeligholdte dokumenter på hjemmesiden. Se her!

 

DANIDA og jægerne

Et andet DANIDA projekt bevæger sig ligeledes på tynd is. De menige medlemmer af Danmarks Jægerforbund er rystede over den korruption og nepotisme, som i årevis har hersket hos DANIDA-partneren Danmarks Jægerforbund. Uden offentliggørelsen af nøgledokumenter på Jensen Safaris hjemmeside, ville langt de fleste medlemmer ikke ane hvad der foregik, da forbundet i stedet for at vise åbenhed og sørge for at straffe de implicerede og stoppe de projekter som giver anledning til kritik, valgte at dække over hvad der egentlig foregik, alt i mens en række ledende medarbejdere enten blev fyret eller søgte deres afsked.

 

Den 10. marts holdt jægerforbundets region nord et møde i Vejgård Hallen i Aalborg, og regionsformand Hans K. Nielsen udtalte ved den lejlighed at han "fandt det beklageligt, at der efter en runde med valg/nyvalg til hovedbestyrelsen ikke var blevet mere ro i Danmarks Jægerforbund. - Uroen breder sig fra Hovedbestyrelsen til regionerne og  videre ud i systemet til kredsene, foreningerne og til medlemmerne, sagde Hans K. Nielsen.

- Tillidsfolkene er ikke godt nok informeret om, hvad der sker i HB, og det kan ikke være meningen, at hverken vi eller medlemmerne på en hjemmeside fra Afrika skal læse om, hvad der foregår i vores eget forbund, fortsatte Hans K. Nielsen".

 

Vise ord må man sige, men problemet er at svineriet med DANIDA midlerne på foreningens afrikanske eventyr fortsætter med uformindsket kraft. Ingen har taget initiativ til at kuglegrave denne del af foreningens virksomhed, trods de alvorlige mangler der blev fundet ved undersøgelsen af foreningens egen drift. Der er nemlig al mulig grund til at kigge nærmere på DJ's brug af skattekroner i bl.a. Malawi og Tanzania.

 

I den kommende tid vil vi søge at afdække en række forhold omkring foreningens DANIDA engagementer, men spørgsmålet er hvor lidt man skal få ud af ulandspenge, før det begynder at blive kritisabelt, endsige kriminelt. I Sydafrika har hver midlertidig arbejdsplads skabt af ulandsbistand, kostet godt og vel en million kroner, og kun ganske få af disse arbejdspladser eksisterer endnu. Resten af pengene er endt i lommen på diverse plattenslagere, bl.a. rejsebureauet Albatros, som indkasserede 2,7 millioner kroner til midlertidig stordrift af et safari firma i Sydafrika, og senest har gjort sig bemærket i et mystisk projekt finansieret af det grønlandske hjemmestyre, alt imens kollegaerne i rejsebureauet Topaz indkasserer rare bistandskroner i Vietnam.

 

Nøjagtigt således forholder det sig også med DANIDA midlerne i DJ-regi - udover nepotisme, som mest tager form af ansættelse af venner og bekendte, og især arbejdsløse miljøfolk, i velbetalte stillinger i den tredje verden, så er det svært at påvise egentligt tyveri. Man får bare ikke et rimeligt udbytte af pengene, men det er som om at DANIDA og politikerne bag organisationen bekymrer sig lidet herom, hvilket vanskeliggør et opgør med misbruget.

 

Se den fortrolige revisor rapport her

Se den afskedigede direktørs kommentarer her

Se afskedssalutten fra lederes af Kalø her

Se vor korrespondance med Danmarks Jægerforbund her

 

Racisme kan føre til mange ting!

Nytåret 2006/7 vil for en del turister til Sydafrika blive husket mange år frem i tiden. Cango drypstenshulerne ved Oudtshoorn er en af de mest kendte attraktioner på den såkaldte "Garden Route" (jeg skriver altid såkaldte, fordi den rute  slet ikke er nogen have - størstedelen af strækningen består af en motorvej der går langt væk fra havet, og de fleste gæster undlader at afsætte tilstrækkeligt tid til at der kan gøres afstikkere til de spændende steder der rent faktisk findes på ruten!).

 

Nytårsdag var der naturligvis et rekord antal besøgende ved drypstenshulerne, og en af attraktionerne er den såkaldte "Lovers Tunnel", hvor gæsterne kan krybe igennem et meget smal passage i hulerne. På et tidspunkt entrede en særdeles voluminøs negerdame hulen, og gjorde tegn til at gøre entré i Lovers Tunnel. Det fik en hvid kontrollør til at bemærke, at det måske ikke var den allerbedste idé for bemeldte dame at entre den snævre passage, men han fik blot at vide at han var racist (den betegnelse får man hurtigt i dagens Sydafrika, når man kommer for skade at rette kritik imod ikke-hvide medborgere!), og at hun bestemt ikke havde tænkt sig at snyde sig selv for den oplevelse. Hun truede også med at sagsøge etablissementet, hvis hun ikke fik lov til at entre tunnelen.

 

CANGO DRYPSTENSHULERNE
 

Resten er historie - den tykke negerdame satte sig ubehjælpeligt fast i tunnelen og indespærrede 22 andre turister ved samme lejlighed, heriblandt en diabetiker og to astmabørn uden livsvigtig medicin. Det tog redningsmandskabet 10 timer at frigøre damen, og en ikke ubetydelig portion glidecreme og specialudstyr.

 

Redningsaktionen involverede bl.a. en privat ambulance, foruden redningsmandskab fra byerne Oudtshoorn og George, samt en redningshelikopter, som bragte en redningschef til stede.

 

Det der ærgrer undertegnede mest var at man ikke selv var til stede, da de 22 turister blev befriet efter 10 timers indespærring i den tusmørke drypstenshule. Mon ikke damen fik et par kommentarer med på vejen?

 

Opbrud i Zimbabwe?

Vi har sagt det før, men nu begynder jeg personligt at tro på at timeglasset er ved at rinde ud for Mugabe's rædselsregime. Ikke på grund af pres fra progressive organisationer i Danmark eller andre lande - Folkekirkens Nødhjælp, FN-forbundet, Mellemfolkeligt Samvirke og deres trosfæller på venstrefløjen har været dødsens tavse og ignoreret et af historiens værste overgreb på en sort befolkning i Afrika Det hænger naturligvis sammen med at tyrannen i det her tilfælde er sort, og i særdeleshed kommet til magten ved hjælp af selv samme organisationer. Et tankevækkende bedrag, og uforståeligt at kun få i Danmark kan se disse folks virkelige bevæggrunde. De har forrådt en hel befolkning i Zimbabwe og ignoreret deres pinsler, men tro mig - der er al mulig grund til at tro at vi meget snart vil se en spændende udvikling i landet.

 

Inflationen er nu på 1.721 procent og stigende. Verdensbanken forudser at den kan komme helt op på 4.000 procent i løbet af det næste år. Mens man på hoteller og i banker får den officielle kurs på 250 Zimbabwe $ for 1 US $, så får man med lethed på det parallelle uofficielle marked 11.000 Zimbabwe dollars for 1 USD, og dette beløb stiger hver dag.

 

Under vort nylige besøg i Victoria Falls blev vi tilbudt 90 pct. rabat på alle drinks og måltider fra hotellet hvor vi boede, forudsat at vi betalte kontant med udenlandsk valuta. Betaler man den officielle kurs, koster en liter mælk i hovedstanden Harare nu 400 kroner, og en sodavand i baren på Victoria Falls Hotel**** 100 kroner. Situationen er absurd, og resultatet er naturligvis at regeringen ikke længere kan betale statsansatte, herunder militær og politi, en løn som bare nogenlunde beskytter de ansatte imod inflationens udhuling af lønningerne. Der er mangel på alle varer, og i mange tilfælde er det sælgers marked, da der ikke findes brændstof eller brød til de officielle statsfastlagte priser. Praktisk taget alle varer bliver solgt til sortbørspriser.

 

Her i Sydafrika udtaler ANC partiet at forholdene i Zimbabwe er et "internt anliggende, som befolkningen i landet selv må løse" og dermed skuffer man endnu engang omverdenen ved de facto at bakke op om Mugabe og undlade at kritisere hans handlinger, også selvom det nu går alvorligt ud over den sydafrikanske økonomi og fører til øget kriminalitet p.g.a. indstrømningen af fattige sorte, som flygter fra Zimbabwe over grænsen til Sydafrika.

 

Til ANC's udtalelser kommenterer ZWNews følgende på engelsk:

"Challenged in a radio interview two days ago as to what South Africa was doing to try and stop the brutality witnessed in Zimbabwe since last weekend, South African government spokesman Ronnie Mamoepa replied: "What do you expect us to do? Send the tanks rolling over the Limpopo?" He followed by spinning the standard South African line: that Zimbabwe is a sovereign nation and its future must be decided internally, not by intervention from outside. The derision which followed Mr Mamoepa’s statement embarrassed South Africa’s deputy foreign minister into a disingenuous call yesterday for the Zimbabwe government to adhere to the rule of law. As if Zimbabwe’s laws and legal system were not already as corrupted as its ruling party. Nothing has been heard so far from Pahad’s boss, or his boss’s boss.

South African tanks are the last thing Zimbabwe needs. In 1998, South Africa led SADC troops into Lesotho. Several years later Maseru was still being rebuilt. Nobody is asking South Africa to send in its tanks, and Mr Mamoepa and his superiors know it. And as far as non-interference in the affairs of sovereign states is concerned, South Africa has intervened in various ways in plenty of other countries. Aside from Lesotho, (where the justification was comprehensive rigging which delivered a sweeping electoral victory for the ruling party!), South Africa has been involved in recent times in the internal affairs of the Congo, Burundi, and Haiti. Closer to home, where would Mr Mamoepa and his masters be now, if the rest of the world had followed Pik Botha’s constant warnings to steer clear of South Africa’s internal affairs? The rest of the world did not deliver South Africa’s emancipation alone, but it certainly helped.

South Africa’s claim to the high moral ground regarding Zimbabwe is false. South Africa is already intervening in Zimbabwe, backing Mugabe and Zanu PF to the hilt. Just as Vorster backed Smith, South Africa has backed Mugabe: in the Commonwealth, in SADC, in the AU, in the EU-ACP, and at the UN, using its recently acquired Security Council seat. South Africa has provided spare parts for Zimbabwe’s military helicopters, electricity on credit, shared intelligence, and offered a very substantial financial bail out package, even if it was rather churlishly and publicly rejected by Mugabe. The claim that South Africa is being asked to intervene militarily in Zimbabwe is nothing but a straw man: a preposterous and exaggerated caricature of an opposing argument, designed to destroy it by making it appear ridiculous. Those who have constructed this straw man – Mamoepa, Pahad, Dlamini-Zuma, and Mbeki - increasingly look like creatures of straw themselves: preposterous caricatures of the worst, not the best, in Africa. What is needed is not for South Africa to interfere, but to stop interfering."

Interessant lokalsladder...!

Vi har ved flere lejligheder omtalt vor sundhedsminister Manto Tshabalala-Msimang, som er hovedansvarlig for Sydafrikas elendige indsats mod AIDS, og bl.a. har anbefalet at HIV-smittede behandles med rødbeder og hvidløg, samt afrikanske kartofler. Det har efter sigende været godt for kartoffel avlerne, men tilsvarende katastrofalt for vor sorte befolkning. Nu siger vedholdende rygter, at grunden til ministerens langvarige sygefravær skyldes at den kære minister selv er døende af AIDS, og selvom naturligvis ingen nogensinde vil indrømme det, så skal det nok vise sig på et senere tidspunkt at rygterne taler sandt. Man taler om indlæggelse for "lungeproblemer" etc., og hernede behøver man ikke just at være professor for at finde ud af hvad der ligger til grund for en sådan sundhedstilstand! Vi ser talrige dødsfald blandt unge politikere, sportsfolk, TV-personligheder og kunstnere, og selvom man altid ved dødsfaldets indtræden hårdnakket nægter al tale om HIV-smitte, så kommer sandheden i reglen altid frem nogle måneder efter begravelsen. Kun Mandela, Buthulezi og tidl. præsident Kaunda har offentligt vedkendt, at de har mistet en eller flere børn pga AIDS.

 

SIDSTE: Det er netop nu blevet meddelt at sundhedsministeren har gennemgået en levertransplantation, men hvorvidt en sådan udvikling har noget at gøre med ministerens evt. HIV-tilstand, siges der naturligvis ikke noget om!

 

Fremragende film i danske biografer

Har De ikke allerede set filmen "The Last King of Scotland", så vil jeg varmt anbefale at De opsøger den lokale biograf og oplever dette spændende filmiske drama, bygget over rædslerne under Uganda's daværende hersker Idi Amin. Det er en god film at få forstand af, og man vil opleve det rå og uforsødede Afrika, uden dog at hindre, at filmen har sine morsomme øjeblikke. Den får i hvert fald 5 *****+ hos mig!

 

www.jensensafaris.com slår alle rekorder!

Februar 2007 viste en ny rekord på Jensen Safaris hjemmeside med 459.373 hits på en enkelt måned. Da vi godt kan lide at vise total åbenhed, er enhver velkommen til at checke vore statistikker på www.jensensafaris.com/webstat - her opdateres besøgstallene på en daglig basis, og ved at klikke videre til de enkelte måneder, kan interesserede se hvor de besøgende kigger, hvor meget de kigger, og hvor de kommer fra. Ganske fascinerende, og f.eks. kan man tydeligt se hvor meget nyhedsbrevet betyder for besøgstallene i de måneder hvor brevet udsendes. Man kan endvidere se hvilke søgeord der får Jensen Safaris til at dukke op på Google og andre søgemaskiner.

 

 

Med venlig hilsen,

JENSEN SAFARIS,

 

Holger Krogsgaard Jensen

PS - husk at jeg nu er på Facebook og gerne tilføjer kunder og venner som kontakter - søg blot på mit fulde navn!

Se Fokus på Afrika no. 118 her
Se Fokus på Afrika no. 117 her

Se Fokus på Afrika no. 116 her

Se Fokus på Afrika no. 115 her

Se Fokus på Afrika no. 114 her

Se Fokus på Afrika no. 113 her

Se Fokus på Afrika no. 112 her

Se Fokus på Afrika no. 111 her

Se Fokus på Afrika no. 110 her

Se Fokus på Afrika no. 109 her

Se Fokus på Afrika no. 108 her

Se Fokus på Afrika no. 107 her

Se Fokus på Afrika no. 106 her

Se Fokus på Afrika no. 105 her

Se Fokus på Afrika no. 104 her

Se Fokus på Afrika no. 103 her

Se Fokus på Afrika no. 102 her

Se Fokus på Afrika no. 101 her  

 

Tilmelding til nyhedsbrev på dette link