Da det DANIDA støttede Danmarks Jægerforbund selv forhindrer fri debat, sørger vi kontinuerligt for at interesserede får adgang til væsentlige hemmeligholdte dokumenter, og denne salve fra lederen af DJ's Kalø afdeling må anses for at være et væsentligt bidrag til debatten.

Lad det dog være sagt at vor interesse i DJ sagen først og fremmest går på at bringe de personer til ansvar, som i årevis har misbrugt foreningens midler, og specifikt at få sat en stopper for organisationens tåbelige DANIDA projekter i Afrika, som gør grin med danske skatteydere.

Det forekommer utroligt at ingen i den nye DJ-ledelse har taget initiativ til at kulegrave foreningens DANIDA projekter, trods det faktum at revisor rapporten fandt talrige grove eksempler på misbrug af foreningens egne midler, og der skal næppe megen fantasi til at forestille sig hvor lemfældigt de dejlige DANIDA kroner er blevet anvendt!

EFTERSKRIFT:
Publiceringen af fortrolige dokumenter til belysning af forholdene i DJ har afstedkommet kritik på nylige regionsmøder i Danmarks Jægerforbund. Vi har fundet det betimeligt at forklare baggrunden for publiceringen og korrespondancen herom kan interesserede finde her

SENESTE:
DJ meddeler nu at Niels Kanstrup allerede fratræder sin lederstilling hos DJ fra slutningen af marts 2007, og selvom ingen betvivler mandens faglige kvalifikationer (det var bl.a. Kanstrup som skrev langt størsteparten af den nu detroniserede formand Raunkjær's taler og ledere i bladet JÆGER, da han ikke selv intellektuelt magtede denne opgave), så er Kanstrup naturligt nok blevet fedtet alvorligt ind i korruptionsskandalen, og ikke mindst misbruget af DANIDA midler.


Til Danmarks Jægerforbund
Att.: Direktøren
 
Kalø, den 27. november 2006
 
Baggrund for Niels Kanstrups manglende tro på en professionel og positiv udvikling i DJ
 
I email af 20. november og efterfølgende uddybet i samtaler med såvel formand som direktør har jeg givet udtryk for ønske om at blive udfaset som ansat i Danmarks Jægerforbund (DJ). Nedenstående er en række uddybende punkter.
 
For at forstå dette ønske skal man kende den historie, der ligger i DJ og min rolle i udviklingen af forbundet. Til dette hører, at jeg gennem det seneste år har været i skudlinien for beskyldninger i forhold til jægerforbundssagen, herunder en række urigtige og uimodsagte oplysninger på årets repræsentantskabsmøde. Man skal også forstå, at jeg anser DJ’s styrke ALENE i en kombination af en stærk sammentømret bestyrelse, der med et mandat fra medlemmerne fastsætter rammer og politikker, med en multifaglig administration bestående af topkvalificerede, motiverede, respekterede og erfarne ansatte, der implementerer bestyrelsens beslutninger. Denne kombination er efter min opfattelse en forudsætning for at sikre DJ, og det helt afgørende for ønsket er, at jeg har tabt troen på, at DJ kan udvikle sig den retning. Mange, mange forhold tyder på en ”de-professionalisering” af DJ. Dette er formentlig en naturlig konsekvens af den udbredte opfattelse af, at jægerforbundssagen skyldtes svigtende administrativ ledelse (”at man ikke kan stole på ansatte”). En ”de-professionalisering” er stik imod mine personlige ambitioner og mine ambitioner for DJ. Konklusionen er derfor åbenlys: DJ er efter alt at dømme på vej i en retning, hvor jeg ikke kan stå inde for min loyale deltagelse.
 
Kommandoveje og kommunikation
Der er ingen klar beskrivelse af kommando- og kommunikationsveje i DJ. Der er en række eksempler på, at arbejdsopgaver placeres uden administrationens medvirken til prioritering. Jeg har påpeget dette en række gange, men intet er hændt. Jeg har ikke tiltro til, at der kommer en afklaring, og føler mig overbevist om, at man går i retning af et endnu mere uklart system, hvor medarbejder sættes i gang af hovedbestyrelsesmedlemmer – uden klare kompetencer og uden om den administrative kommandovej.
 
Rollefordeling
Hovedbestyrelsen og dens enkelte medlemmer har siden sin sidste konstituering indladt sig på et hidtil uset omfang af sagsbehandling. Ud over nødvendigvis at være meget dyr i penge og tid, skaber dette forvirring om, hvem der gør hvad, og det desavouerer administrationen til alene at fungere som sekretariat. Jeg er som nævnt indledningsvist af den overbevisning, at hovedbestyrelsens rolle er – igennem konstruktive møder og kommunikation med indspil og tilstrækkelig tilstedeværelse af administrationen – at udvikle DJ’s overordnede strategier og politikker og sikre, at disse implementeres af en stærkt sammentømret ledelse (formand og direktør) ved hjælp af ledere og ansatte. Alt tyder på, at udviklingen går i den stik modsatte retning, nemlig at udvalgsformænd og andre HB-medlemmer med tillidshverv etablerer sit eget virkefelt ofte med udvalgsformanden som den forvaltende enhed og med spredt og ukoordineret indspil fra ansatte kombineret med tilfældig kommunikation. Jeg har således ikke tiltro til, at der på dette vigtige område sker forandringer i den retning, som jeg finder det afgørende. Tværtimod synes udviklingen at gå i den anden retning.
 
Der er klare eksempler på, at vildtforvaltningspolitikker er fastlagt alene af HB-medlemmer. Dette er efter min opfattelse uhensigtsmæssigt, idet det for det første ikke gør brug af mulige gode vinkler og ressourcer i administrationen, ligesom det demotiverer faglige medarbejdere, der finder deres motivation i at bidrage til gode og bæredygtige politikker. Dermed ødelægges muligheden for at opbygge en stærk faglig kompetence i administrationen. Jeg er af den opfattelse, at dette er forudsætningen for på sigt at bevare DJ’s gennemslagskraft. Jeg har ikke tiltro til, at dette ændres i en for mig at se rigtig retning. Snarere tvært imod synes det faktum, at HB vil operere i enrum uden medvirken af administrationen, at være et signal om en anden strategi.
 
Procedurer og forretningsorden
DJ har altid manglet procedurer – deraf også jægerforbundssagen. HB-mødet den 17. november gjorde det på alle måder klart, at situationen er blevet værre, og at disciplin og forretningsorden tilsidesættes mere end nogensinde. Eksempler: HB fik forelagt et budgetforslag til beslutning, som var et produkt af en række fundamentale nedskæringer på de udkast der meget tidligt var fremlagt af afdelingerne. For Kaløs vedkommende kan nævnes nedskæringer af et helt ledelsesårsværk (der var ubesat, fordi ledelsen selv havde foreslået, at anvendelsen af denne ressource skulle afvente organisationsanalysen), afgørende ressourcer til uddannelse og organisation, ¼ årsværk til en medarbejder til nyjægerarbejdet (hvilket betyder, at sekretariatet for dette arbejde principielt er ubemandet fra 1. juli), bygningsvedligeholdelse (nedskrevet til kr. 0, trods klar bevidsthed om, at forholdene er utidssvarende og formentlig ulovlige) m.v. Forslaget blev usystematisk og uforberedt gennemgået af regnskabschefen, og HB blev ikke af nogen gjort klar, at nedskæringen betyder nedgang i aktiviteter. Summa summarum: HB har godkendt et budget uden at kende til, hvad det betyder for aktivitetsniveauet. Ud over, at dette i en professionel virksomhed er stærkt kritisabelt, er det et signal til de afdelingsledere, der har gjort deres bedste for at fremkomme med et realistisk budget og deres senere forsøg – sammen med medarbejderne – på at skære ned (af hensyn til det politiske ønske om et stort budgetteret overskud), at man ikke tager deres arbejde alvorligt. Et lille eksempel fra samme møde var, at man under et orienteringspunkt satte an afstemning i gang om en ansættelse, til trods for, at lønbudgettet allerede på et tidligere punkt var godkendt.
 
Jeg har ikke forventning om, at dette afklares og bedres. Tværtimod viste tonen på det pågældende møde, at der var grobund for mistænkeliggørelse af administrationens rolle – en mistænkeliggørelse INGEN af de tilstedeværende gik i rette med.
 
Respekt
Der er en åbenlys respektløs tone fra en gruppe af hovedbestyrelsesmedlemmer i forhold til ansatte i jægerforbundet. I forbindelse med revisorundersøgelsen kom dette mere institutionelt til udtryk i det forhold, at DJ (uden forudgående at involvere de pågældende medarbejdere) overfor DJ’s medlemmer påpegede forhold vedrørende medarbejderne, som fremstod som kritisable. Siden er der fra administrationen gjort en række forsøg på at påpege nødvendigheden af at få afklaret dette mellemværende, men med HB’s behandling af opfølgningslisten den 17. november står det klart, at der ikke derfra er bevidsthed om, at DJ som arbejdsgiver har hængt en række medarbejdere ud – uden efterfølgende at signalere et ønske om en afklaring.
 
Enkelte HB-medlemmer har valgt en egentlig hetz mod min person, hvilket ofte er kommet til udtryk, bl.a. på HB-møder – sidst 17. november. På dette område løb bægeret over den 17. november. Jeg anser ikke en protokolleret undskyldning fra vedkommende HB-medlemmer for at være realistisk, hvorfor heller ikke dette – mindre afgørende forhold – ser ud til at kunne afklares de to parter imellem.
 
IKKE DESTO MINDRE
Efter samtaler med formand og direktør samt en fortrolig gruppe af kolleger vil jeg give samarbejdet en chance indtil udgangen af juni 2007. Er der på det tidspunkt efter min opfattelse ikke sket fundamentale ændringer, der forvisser mig, om at DJ og jeg er på vej i samme retning, afvikles samarbejdet. Vurderingen vil tage udgangspunkt i de forhold, der er nævnt ovenstående.
 
Jeg meddeler DJ min stilling pr. 30. juni 2007.
 
Rødovre, den 27. november 2006
 
 
Niels Kanstrup
 
 
For modtagelsen af denne skrivelse,
 
27. november 2006
 
Bent Rasmussen

VIDERE TIL FØLGENDE AFSNIT AF FØLJETONEN HER!
 

TILBAGE TIL FØRSTE AFSNIT AF FØLJETONEN HER!