Jeg havde længe haft et ønske om at opleve jagt på tjur, men dårlig komfort og organisation i Rusland og lave temperaturer og begrænsede chancer for succes i Norge og Sverige havde flere gange udsat mine planer. I 2013 fik jeg mulighed for et genbesøg sammen med en dansk kunde hos min agent i Bulgarien, hvor man stadigvæk tilbyder forårsjagten på spillepladserne. På det tidspunkt er kokkene allerflottest og har en kropsvægt på 4-5 kg. Det gik over al forventning, da både min kunde og jeg selv nedlagde en tjurkok den allerførste mogen, og jeg besluttede med det samme at tilbyde et tilsvarende arrangement i jagtsæsonen 2014, som løber fra 25/04/14 - 15/05/14.

Jagten foregår i Rhodope bjergene i Bulgarien, som i dag er det eneste land udover Rusland, som tilbyder jagt på tjur i spilletiden. Arrangementet inkluderer 4 overnatninger i jagtområdet og 3 jagtdage, men vi foreslår at flyvningen til og fra Bulgarien baseres på  min. 5 dages ophold, så der er mulighed for en forlængelse eller alternativt en dags sightseeing i Sofia, som er en utrolig smuk by med mange historiske bygninger fra landets farverige fortid. Vejrmæssige forhold kan jo spille ind.

Man bor på en lodge med fire soveværelser, og man må på forhånd indstille sig på at det ikke er decideret luksus, når man kommer ud på landet i Bulgarien. Til gengæld er det en meget venlig og hjertelig befolkning, som man dog ikke kan kommunikere med uden at gøre brug af den medbragte tolk. Det vil være muligt at medtage ikke-jægere på jagten, men da man er lidt langt fra alfarvej og jagten starter i nattens mulm og mørke, vil det næppe blive det hele store hit.

Tjuren, Tetrao urogallus, er en meget stor hønsefugl (60-87 cm) i årfuglenes familie. Den er udbredt i skov fra Skandinavien i vest til 120° ø. lgd. samt i europæiske højlands- og bjergområder. Hannen er dobbelt så stor som hunnen og mørkt grå til mørkt brun på kroppen og skinnende metallisk-grøn på brystet. På bugen og undersiden af halen er den sort eller hvid alt efter race. Halen er forlænget og kan spredes ud i en vifte. Hunnen er brun på oversiden med sorte og sølvfarvede pletter, mens bugen er lysere og mere gullig. Både han og hun har en hvid plet på vingen og en rød plet over øjet. Fra midten af april udvælger hannerne deres mager og puster sig op under et særpræget rollespil, hvilket gør dem mindre sky end på efterårs- og vinterjagterne.

Fjerdragten er helt optimal under spilletiden, og en udstoppet tjur udgør et meget smukt trofæ, som vil pynte i ethvert jægerhjem. Tjuren er simpelthen urskovens konge, og det er ikke underligt at fuglen i dag er blevet meget eftertragtet jagtbytte, som i Bulgarien frigives på licens basis med en meget begrænset afskydning. Med en rimelig kondi og almindeligt gode skyde egenskaber, skulle der dermed ikke blive et problem at nedlægge en tjur, men selvom selve pakken inkluderer 4 overnatninger i jagtområdet, anbefaler vi at der indlægges mulighed for at forlænge rejsen en ekstra dag. Bliver der brug for denne ekstra dag, forbliver jægerne i jagtområdet og afregner som per prisliste. Afsluttes jagten som planlagt, er det tanken at tilbringe det sidste døgn i hovedstaden Sofia, hvor såvel hotel som evt. sightseeing bliver for egen regning.

Jagten foregår til fods og starter tidligt om morgenen før solopgang. Lyden af de spillende tjurkokke hjælper til med at finde deres opholdssted, og ved afslutningen af deres kalden frembringer de en gurglelyd, som gør dem døve i ca. 2 sekunder. Det udnytter jægeren ved at gå to skridt frem hver gange tjurkokken er døv, og til slut, efter en ca. 1-1½ times pürsch skulle man, hvis alt går vel, være på skudhold, så kokken kan nedlægges med et enkelt haglskud. Der er ingen grund til at medbringe våben, da man på jagtområdet har haglvåben til rådighed, og ligeledes rifler, hvis man skulle få lyst til at nedlægge andet vildt. Der er på denne årstid mulighed for vildsvin og gemse efter prisliste. Bemærk at tjurjagten kun kan gennemføres om morgenen, og at man normalt kun kan regne med en skudchance per dag. Det er meget sky fugle, og det er vigtigt at følge guidens instrukser og kropssprog, hvis man skal undgå at jage tjurkokken på flugt.

PRIS: EURO 1.190 for 1 jæger - EURO 950 ved 2 eller flere jægere / ikke-jægerer EURO 440

For evt. ekstra jagtdage afregnes EURO 110 per døgn

 PROGRAM

DAG 1  Gæster flyver fra Danmark til Sofia og transporteres til jagtområdet

DAG 2  Tjurjagt og overnatning i jagtområdet

DAG 3  Tjurjagt og overnatning i jagtområdet

DAG 4  Tjurjagt og overnatning i jagtområdet

DAG 5  Mulighed for forlængelse i jagtområdet eller retur til Sofia

DAG 6  Returfly til Danmark

Vi indhenter tilbud på den billigst mulige flyforbindelse fra Billund eller Kastrup

 INKLUDERET

3 jagtdage/4 overnatninger baseret på 1 guide til hver jæger

Al transport på jagtområdet

Bulgarsk jagttegn og alle forsikringer

Tolkning under opholdet til tysk eller engelsk Sofia-Sofia

Al dokumentation inkl. veterinær/CITES og eksportpapirer for trofæer
Fuld forplejning inkl. sodavand og varme drikke

Råpræparering af trofæer

 IKKE INKLUDERET

Fly fra Danmark til/fra Sofia (vi indhenter tilbud på billigst mulige flybilletter)
Transport Sofia-jagtområdet-Sofia - EURO 0,70/km

Evt. enkeltværelsestillæg EURO 18 per døgn

Trofæafgifter - tjurkok EURO 1.000 (evt. anskydninger EURO 500)

Forbiskud afregnes til EURO 250!

Øvrige trofæafgifter efter prisliste
Drikkevarer med alkoholindhold
Drikkepenge (foreslår at man medtager ca. EURO 150 i små sedler til dette formål)

Evt. hotelophold før/efter jagten i Sofia

Evt. ekstra jagtdage afregnes EURO 250 for jægere og EURO 110 for ikke-jægere per døgn
Samson Travel A/S handling fee DKK 400 pp

 BETALING

Depositum DKK 5.000 betales ved tilmelding til Samson Travel A/S, men tilmelding kan kun foretages direkte til Jensen Safaris på jensen@icon.co.za - restbeløbet afregnes senest 60 dage inden afrejsen. Flybilletter afregnes i henhold til individuelle udstedelsesbetingelser.

 

Indhent tilbud på jagtsafarier fra Jensen Safaris på jensen@icon.co.za