Sydafrika har droppet ALLE eksisterende COVID-19 restriktioner fra og med torsdag den 23. juni, 2022 - det gælder både masketpåbud i butikker og ved underholdning indendørs, og vigtigst af alt - der kræves ikke længere nogen form for sundheds dokumentation for indrejse overhovedet.
 

VI OPDATERER LØBENDE INFORMATIONERNE FOR VORE ØVRIGE DESTINATIONER:
eSWATINI ALLE RESTRIKTIONER FJERNET

BOTSWANA ALLE RESTRIKTIONER FJERNET

NAMIBIA ALLE RESTRIKTIONER FJERNET

ZIMBABWE ALLE RESTRIKTIONER FJERNET
MOZAMBIQUE VACCINE ATTEST eller PCR CERTIFIKAT (børn u. 11 behøver ingen dokumentation overhovedet)

ZAMBIA ALLE RESTRIKTIONER FJERNET

TANZANIA ALLE RESTRIKTIONER FJERNET

ZANZIBAR ALLE RESTRIKTIONER FJERNET

 VISUM FOR INDREJSE I SYDAFRIKA

For almindelige ferieophold under 3 måneder kræves der ikke p.t. noget visum for skandinaviske pasindehavere for indrejse i Sydafrika, mens der ved rejser til de øvrige nabolande udstedes visum ved ankomsten mod betaling af visum gebyr. Det pålægger dog altid den rejsende selv at sikre at man overholder lokale visum bestemmelser, og er man i tvivl, bør man henvende sig til landenes nærmeste ambassader eller konsulater.

 

Det er vigtigt at alle gæster ved indrejsen er i besiddelse af pas med gyldighed minimum 6 måneder efter hjemrejsen og at der er fire hele blanke sider i passet ved ankomsten - heraf 2 blanke sider overfor hinanden i passet til viseringer. Vær opmærksom på at der ved gennemrejser i nabolande let kan optages en hel side ved hver grænseovergang. Pas skal desuden være maskinlæsbare for indrejse i Sydafrika og vi gør opmærksom på at nødpas ikke accepteres for indrejse i Sydafrika.

SÅ ER REGLERNE FOR REJSE TIL SYDAFRIKA MED BØRN U. 18 REVIDERET

NÅR BEGGE FORÆLDRE REJSER MED BØRN U. 18 ÅR
Man skal medtage kopier af dåbsattester for børn u. 18 år - dansk version accepteres
Begge forældre skal fremgå af dåbtsattesten

 

NÅR EN AF FORÆLDRENE ER FRAVÆRENDE

Man skal medtage kopier af dåbsattester for børn u. 18 år - dansk version accepteres

Der skal medbringes en erklæring fra den fraværende partner/tidligere ægtefælle (downloades herunder)

Der skal medbringes kopi af fraværende ægtefælles pas

Kontaktdetaljer for fraværende ægtefælle skal medbringes

 

REJSE UDEN ERKLÆRING FRA TIDLIGERE PARTNER/ÆGTEFÆLLE

Har man ikke kontakt til den tidligere partner/ægtefælle eller vedkommende nægter at give tilladelse, så er det lidt mere kompliceret, og forudsat at begge forældre optræder på dåbsattesten skal man desuden medtage følgende (skal være på engelsk):

 

Evt. adoptionspapir der giver den rejsende ægtefælle den fulde forældreret (kan være indført i passet)

Evt. retsligt dokument der giver den rejsende ægtefælle den fulde forældreret (kan være indført i passet)

Evt. dødsattest, hvis personen er afdød

 

Se engelsksprogede informationer om de nye regler for rejser med børn til Sydafrika på dette link:

http://www.dha.gov.za/index.php/statements-speeches/621-updated-advisory-new-requirements-for-children-travelling-through-south-african-ports-of-entry

 

Standard formular for forældre tilladelse kan hentes på dette link

VIGTIGT:

BOTSWANA OG NAMIBIA FASTHOLDER P.T. REGLERNE!

Rejser man med børn u. 18 år til NAMIBIA eller BOTSWANA er det nødvendigt at medbringe en erklæring fra begge forældre eller evt. den fraværende partner, som giver bemyndigelse til at rejse med barnet, og den må højst være 6 måneder gammel, og skal certificeres. Der skal desuden medbringes kopier af begge forældres pas, samt en engelsk udgave af dåbsattesten (enten i original eller certificeret kopi) for alle børn u. 18 år, der viser navne på begge forældre. Er en partner afdød, skal der medbringes en kopi af dødsattesten (enten i original eller certificeret kopi). Alle dokumenter skal inden afrejsen attesteres/certificeres af en offentlig notar (f.eks. på et dommerkontor) og stemples individuelt - husk at medbringe de originale dansksprogede dåbscertifikater til attesteringen på dommerkontoret.

 

Se engelsksprogede informationer om rejser med børn til Sydafrika på dette link

Standard formular for forældre tilladelse kan hentes på dette link

 

Der findes en billigere form for attestering end på Dommerkontoret - papirerne sendes til:

 

Udenrigsministeriets Legalisering

Asiatisk Plads 2

1448 KØBENHAVN K

 

Man skal vedlægge en frankeret returkuvert med ens adresse samt kopi af bankoverførsel på DKK 195 per dokument. Se mere på dette link:

http://um.dk/da/rejse-og-ophold/legalisering

Bemærk at Jensen Safaris eller vor GSA Samson Travel A/S ikke kan holdes ansvarlige for udgifter i forbindelse med forsinkelser eller aflysninger med relation til manglende eller fejlagtig dokumentation ved rejser med børn u. 18 år. Det pålægger de rejsende selv at opfylde alle betingelser for indrejse.

 VISUM FOR INDREJSE I SWAZILAND / LESOTHO / NAMIBIA / BOTSWANA / ZIMBABWE / ZAMBIA / UGANDA / TANZANIA

For almindelige ferieophold under 1 måned kan visum for alle disse lande udstedes til skandinaviske pasholdere ved ankomsten til de pågældende lande - enten i lufthavne eller ved grænseovergange. Det pålægger dog den enkelte rejsende at ansøge om, og overholde visumregler for de enkelte lande, og medbringe gyldige rejsedokumenter som opfylder kravene til de enkelte lande. Det anbefales at passet er gyldigt i mindst 6 måneder efter hjemrejsen, og at der er minimum 4 blanke sider - heraf 2 sider overfor hinanden.

 SUNDHED

Vore rejsearrangementer er af en sådan standard, at man ikke behøver andre vaccinationer end dem som er tilrådelige på enhver anden rejse til en europæisk destination. Risikoen for stivkrampe og leverbetændelse er den samme som ved en rejse til andre kontinenter, og mange ønsker derfor at have disse vaccinationer på plads. Ved rejser til Uganda kræves dog vaccination for gul feber (medbring attest), ligesom denne vaccination kræves ved indrejse fra visse andre afrikanske lande.

 MALARIA

Risikoen for malaria i Sydafrika er yderst ringe, men vi anbefaler at man ved rejser i de nordøstlige og den østlige del af landet (inkl. Krugerparken og Sabie Sands Private Game Reserve) indtager malaria midlet Malarone (den billigere generiske version Mozitec kan fåes i håndkøb i Sydafrika efter ankomsten), men mange vælger dog blot at beskytte sig med myggespray og lange ærmer om aftenen. På grund af fejlmedicinering af nogle patienter i Danmark for år tilbage, er der opstået et unødvendigt hysteri omkring malaria medicin - de moderne Malarone piller er aldeles uskadelige, og skal først indtages en dag før besøget i malaria områder, indtil en uge efter besøget. I vinterhalvåret fra juni-september er der ingen myg af betydning i Sydafrika, men hvis rejser går til Victoria Falls, Mozambique, Uganda, Zanzibar eller andre tætbefolkede kystområder, så anbefaler vi varmt at man indtager Malarone efter forskrifterne. Da rygterne omkring malaria midlerne i Danmark var på deres højeste, begyndte visse operatører ligefrem at avertere med "malaria-fri safari", men faktum er at "rigtig" Big 5 safari i Sydafrika kun findes i malaria områder, og med almindelig omtanke er det ikke dette som bør tvinge gæster til en sekundær safari oplevelse, for det ville være en skam.

 FORSIKRING

I Sydafrika har vi glimrende privathospitaler og klinikker i alle byområder, men de koster naturligvis penge, og vi anbefaler varmt at alle gæster på forhånd tegner en sygeforsikring, ligesom det anbefales at man overvejer at tegne en afbestillingsforsikring. Sygeforsikring er særlig vigtig ved rejser i øvrige Afrika lande, hvor alvorlige sygdomstilfælde ofte involverer transfers med fly til Sydafrika, og det kan blive en dyr fornøjelse.

 VALUTA

I Sydafrika kan man uden besvær på Bureau de Change i større byer veksle USD eller EURO kontanter, mens de kniber mere i banker, og især på landet. Danske kroner kontanter kan ikke længere veksles i Sydafrika eller nabolande. Det tilrådes derfor at veksle i de større byer, men undgå af sikkerhedshensyn nogensinde at veksle eller hæve større beløb i lufthavne, hvor der er større risiko for kriminalitet. Der er hæveautomater i næsten enhver flække af Sydafrika, men bemærk at der er hæve restriktioner på mange danske kreditkort, når de anvendes i Sydafrika. Forhør hos Deres bank hjemmefra, og planlagt herefter ved ankomsten. Gå heller aldrig til hæveautomater efter mørkets frembrud, og vær meget vagtsomme overfor indblanding fra "hjælpsomme" omkringstående. Føler man sig overvåget, er det bedst at forlade stedet omgående. Udvis ligeledes en vis portion skepsis ved anvendelse af kreditkort på restauranter etc., og det er en god ide at holde øje med hvor kreditkort føres hen. Underskriv aldrig mere end en enkelt bon - hvis noget går galt, så bed om begge kopier af den fejlslagne transaktion.

 MADVARER / SALATER / ISTERNINGER ETC.

Standarden er generelt høj, og gæster behøver ikke være nervøse for at indtage salater, isterninger etc. i Sydafrika, men nogen forsigtighed bør tilrådes længere nordpå i Afrika. Vandet er også sikkert, og kan uden problemer benyttes til tandbørstning, men smager somme tider af klor, og er fra naturens hånd meget mineralholdigt. Derfor kan det være en god ide at benytte flaskevand, hvis man ønsker at indtage større mængder vand.

 KLIMA

Sydafrika er opdelt i to klimazoner - et Middelhavsklima ved Cape Town, præget af kolde og fugtige vintermåneder, mens den nordlige og østlige del af landet har varme dagtemperaturer året rundt - også i vintermånederne maj - september. I sommermånederne kan der forekomme regnbyger i den nordlige og østlige del af landet, men disse falder mest i nattetimerne, så generelt har Sydafrika et fremragende klima.

 DRIKKEPENGE

I Sydafrika er det stadigvæk normen at give drikkepenge for god service. På restauranter giver man almindeligvis 10 pct. af beløbet på regningen (ved grupper på mere end 10 personer er dette obligatorisk, og i reglen allerede lagt på regningen før den bliver præsenteret). Hvis man sender regningen tilbage til kontoen på hotellet, så kan man evt. tilføje nedenunder "+tips 10 pct." - så sørger receptionen selv for at lægge beløbet til, og udbetale drikkepengene til rette vedkommende. Betaler man med kreditkort er det skik og brug af kunden først får præsenteret en udskrift af transaktionen, med mulighed for at tilføje et beløb til drikkepenge. På mange hoteller har man en "tip box", hvor man kan give en drikkeskilling der fordeles mellem hele personalet, således at man også får en chance til at belønne de personale medlemmer som ikke er så synlige. Man kan også efterlade en skilling på hovedpuden ved afrejsen, således at det netop tilfalder den person som har ydet en direkte service. På game lodges er der ligefrem tradition for at aflønningen er lagt i hænderne på gæsterne, og det gør tingene lidt mere komplicerede. Man vil på værelset finde kuverter til drikkepenge til hhv. guide/ranger, trackeren (som sidder foran på bilen) og lodgens generelle personale. Man kan rådføre sig hos management m.h.t. beløbets størrelse, men det er almindeligt at give rangeren min. R100/døgn per gæst, trackeren det halve og det generelle personale ligeledes R100/døgn, men har man haft ekstraordinære oplevelser og virkeligt haft en god tid på lodgen, så er det jo også en dejlig direkte måde at vise sin taknemmelighed på.

 KORRUPTION

Desværre er korruption et udbredt fænomén i dagens Sydafrika, og især fra trafikpolitiet kan man blive udsat for at blive afkrævet kontanter for diverse forseelser. Allerværst er det ved lufthavnen, hvor man ved udkørslen fra parkeringshuset skal huske at stoppe helt op ved "STOP" skiltet, da man ellers kan forvente en konfrontation med en mindre positiv velkomst til Sydafrika. Ofte foreslår betjentene selv at man kan afregne kontant, eller indstille sig på en køretur til en fjerntliggende politistation. Spørg gerne indtil betjentens navn og rang, og bed om legimitation, for det har man ret til. Ligeledes skal man sikre sig at evt. trafikbøder udstedes på officielle formularer, og ikke blot en fotokopi af et bødeforlæg. Vi anbefaler at man undlader at betale "under bordet", men anerkender at det i visse situationer kan være fristende, for at undgå forsinkelser eller ubehag. En god idé, hvis en af passagererne filmer sådanne seancer med mobilkamera - vi følger heller end gerne op med en anmeldelse til myndighederne.

 HØFLIGHED

Vi er godt klar over at det måske ikke længere er moderne i Danmark at sige "må jeg bede om", men i Sydafrika forekommer man meget uhøflig, når man f.eks. siger "Give me a beer!" eller "I want a beer!". Her siger man i stedet, "Could I have a beer - PLEASE?" eller "I would like a beer - PLEASE?". Husk lige det, for ingen af os ønsker jo at optræde ubehøvlet overfor serveringspersonale, men det er effekten, hvis man glemmer det lille ord!

 INDFØRSEL AF JAGTVÅBEN

Gæster som har bestilt jagtrejsearrangementer hos os, og ønsker at indføre jagtvåben til Sydafrika, vil på forhånd modtage detaljerede instrukser omkring de praktiske aspekter. Selvom der var indkøringsproblemer i lufthavnen, er processen nu blevet strømlinet, men man skal alligevel planlægge den evt. videre færd således at man har min. 3 timer fra landing, før man skal videre med fly eller anden transfer til en ny destination.