Selvom det er er en af de almindeligste rovdyrarter i Afrika, mangler den i mange trofæsamlinger, takket været dens skarpe sanser og sky adfærd. Medmindre man anvender hunde til jagten på denne art, er der faktisk ikke store chancer for at nedlægge den på safarien. Derfor nedlægger vi de fleste nede i det østlige Kapland, hvor succesraten på et 5-dages arrangement normalt vil være 100 pct., men nu og da er der også en heldig jægersmand der på en mere tilfældig facon nedlægger ørkenlos på et af vore andre jagtområder.

I Sydafrika har ørkenlossen i mange år været på listen over skadedyr, og der findes hundeteams i mange dele af landet, som jager dem året rundt, fra mandag til fredag. Vi arbejder selv mest med hundekobler i det østlige Kapland, hvor ufremkommelige bjerglandskaber egner sig særligt godt til denne jagtform. De pågældende teams er på jagt alle hverdage, og skulle der ikke være oversøiske trofæjægere på stand-by i området, så nedlægges de los som man får kontakt med blot af teamets egne førere. Et typisk hundeteam nedlægger omkring 100 eksemplarer om året.

Når man kommer tættere til det træ hvor hundede har "sat" ørkenlossen, er jagten utrolig spændende. Hundene er hysteriske og glammer højt, og hvis man er uheldig, springer lossen ned mellem hundene og bliver i så fald altid dræbt af hundene. Derfor gælder det om hurtigst muligt at afgive et skud, uden at lossen opdager at jægeren er i nærheden.

At skyde en ørkenlos på almindelig pürch eller anstand kræver et virkeligt stort held - det sker i gennemsnit kun en enkelt gang i hver jagtsæson, og skudchancerne er ofte særdeles korte og kræver lynaktion fra de implicerede. Muligheden er dog til stede, så det er en god idé på forhånd at sætte kryds ved denne spændende vildtart på ønskesedlen. Trofæafgiften er trods alt meget mere rimelig end de andre kattedyr i Afrika, og man gør faktisk vildtbestanden en god tjeneste ved at nedlægge et eksemplar. Kontakt Jensen Safaris på jensen@icon.co.za for at få et tilbud på jagt på ørkenlos, og se under "referencer" hvad andre har ment om denne jagtform.