Når man skal behandle emnet sikkerhed under rejsen rundt i Sydafrika, så er det nok ikke lige det med de vilde dyr vi tænker mest på. Med almindelig omtanke vil dyrelivet i Afrika ikke udgøre nogen risiko for de besøgende, mens de socioøkonomiske omstændigheder gør, at der er en vis grad af kriminalitet, som man bliver nødt til at tage visse forholdsregler overfor. Derfor vil det være en god ide inden rejsen at læse nedenstående, men betragt disse forbehold som identiske med mange andre rejsemål, og lad det ikke overskygge nogle gode ferieoplevelser. Vi har haft gæster kørende rundt i 29 år uden at der nogensinde er krummet et hår på deres hoved, og følger De blot disse helt banale forholdsregler, så bliver det uden tvivl en uforglemmelig ferie. Vore rejsearrangementer tager alle hensyn til vore gæsters personlige sikkerhed - et område hvor vi er totalt kompromisløse, og vi takker ofte nej til et rejsearrangement, hvis kunderne ønsker en urealistisk og risikabel rejserute.

Elefanter kan dog godt være farlige for kør-selv turister, hvis man render ind i en brunstig elefanttyr, som udsteder et særligt sekret "most" fra en kirten bag ved øjet. Ser man en elefant med en våd plet bag ved øjet, så er det altså en god idé at holde en vis afstand. Elefanten th er heller ikke venligt stemt - den fremadstrakte snabel kombineret med viftende ører og trompeteren er heller ikke noget godt tegn. Hvis elefanten ser ud som den i midten, så vil det være en god idé at vælge bakgearet så hurtigt som muligt, men læs nærmere herom på dette link!

 ANKOMST JOHANNESBURG O.R. TAMBO AIRPORT / CAPE TOWN INTERNATIONAL AIRPORT

Øget agtpågivenhed fra myndighedernes side har faktisk set en forbedring af situationen ved de to store internationale lufthavne, men det er stadigvæk en god idé at se sig lidt ekstra godt for. Undgå at uautoriserede "portere" kaprer dele af bagagen i ankomsthallen, og afvis venligt, men bestemt, enhver for for assistance fra uvedkommende. Den grunder nemlig sjældent i hjælpsomhed, men rettere i ønsket om at tilrane sig dele af bagagen. Mange af disse personer ser ganske officielle ud, og har navneskilt der minder om registrerede guider, men udvis stor forsigtighed, og benyt under ingen omstændigheder andre taxier end dem som er på lufthavnenes officielle taxiholdepladser. Ingen af disse godkendte taxier kaprer kunder i selve ankomsthallen - man bør selv gå til taxiholdepladsen, og sikre sig at der virkelig er tale om en taxi og ikke en privat personbil. Undlad at hæve eller veksle store kontantbeløb i lufthavne, da dette er forbundet med særlig stor risiko.

 LEJEVOGNE

Undlad at forlade vognen med værdigenstande synlige udefra, og parker helst vognen på bevogtede parkeringspladser, helst betalingsfaciliteter eller officielle parkeringspladser ved overnatningsfaciliterer. Er dette ikke muligt, så husk altid at aktivere bilens alarmsystem og forsøg at parkere i et oplyst område i tæt nærhed af værelset eller anden bebyggelse. Når man kommer tilbage til lufthavnen eller Budget kontoret for at aflevere lejevognen, er det vigtigt at man afleverer nøglen til en medarbejdet fra Budget og ikke en tilfældig person, uanset hvor velklædt denne ellers måtte være. Er man i tvivl, så benyt hellere metalboksen til at droppe bilnøglen, og sørg for parkere på firmaets officielle parkeringsområde, som altid vil være skiltet.

 GPS

Vi tilbyder billig lån af en dansksproget GPS i alle lejevogne. Den giver ekstra tryghed på rejsen, og vi anbefaler at De benytter Dem af denne mulighed. Sørg ligeledes for altid at bede om detaljerede landkort fra Budget kontoret ved udleveringen af lejevognen. Hvis de har problemer med at finde vej, så kan De ringe til vore mobilnumre 24/7 - 082 556 15 15/6.

 FÆRDSELSREGLER GENERELT

Reglerne i Sydafrika er ret identiske med færdselsregler i Danmark, men vi har dog et fænomen som ikke findes andre steder, som kaldes "4-way stop". Når man kommer frem til et sådant kryds, finder man et stopskilt med et lille 4-tal under skiltet, evt. med teksten "4-way stop". Det betyder at den som kommer først frem til krydset, kører også først over. Man skal ikke holde alt for meget på sine rettigheder, men faktisk fungerer det ret så godt. Hvis lyskryds er ude af drift, så overtager denne regel automatisk, og man skiftes til at køre ud i krydset. Langsomt kørende bilister og tunge lastbiler er ganske flinke til at trække ind til venstre, men pas på ved kurver eller færdsel efter mørkets frembrud, da vedkommende pludseligt kan møde et parkeret køretøj eller fodgængere i nødsporet, og måske pludseligt bliver nødt til at trække ud igen. Der er tradition for at man takker sådanne betænksomme bilister med et par signaler med katastrofeblinket på bilen.

 FÆRDSEL EFTER MØRKETS FREMBRUD

Det er utilrådeligt for turister at færdes i bil efter mørkets frembrud, men vore rejseplaner er da også sammensat således at man når frem i god tid til næste overnatningssted, med plads til både en punktering og stop ved de turistattraktioner der findes på ruten. Skal man om aftenen spise på restaurant i byområder er det naturligvis ikke noget problem at benytte lejevognen, men i så fald bør man låse dørene og undgå at vise værdier som kameraer og mobiltelefoner, når man f.eks. stopper ved vejkryds.

 KONTANTER OG ANDRE VÆRDIER SOM KAMERAER / MOBILTELEFONER / LAPTOPS ETC.

Kontanter eller andre let omsættelige besiddelser er åbenlyse mål for småtyverier fra værelser og indbrud i biler. Alle overnatningsfaciliteter tilbyder sikkerhedsbokse - de fleste på værelserne, men ellers i receptionen, og det er højst tilrådeligt at benytte sig af disse faciliteter. Aflås ligeledes kufferter og anden bagage, når De er væk fra værelset i løbet af dagen. Benytter de vor GPS service i lejevognen, er det vigtigt at fjerne såvel skærm som kabel når De parkerer og forlader bilen, og gemme denne væk i et af bilens skjulte rum.

 HÆVEAUTOMATER

Gæster som hæver kontantbeløb ved hæveautomater er meget sårbare overfor tyverier og overfald. Det tilrådes derfor at veksle i shopping centre, hvor der findes vagter, men undgå af sikkerhedshensyn nogensinde at veksle eller hæve større beløb i lufthavne, hvor der er større risiko for kriminalitet. Der er hæveautomater i næsten enhver flække af Sydafrika, men gå aldrig til hæveautomater efter mørkets frembrud, og vær meget vagtsomme overfor indblanding fra "hjælpsomme" omkringstående. Føler man sig overvåget, er det bedst at forlade stedet omgående. Sidder kreditkortet fast, skal man omgående få det spærret ved banken derhjemme, så medtag telefon numre på Deres bank, som til det formål har et 24-timers nødcenter.

 BRUG AF KREDITKORT

Som på mange andre internationale destinationer, er der en øget tendens til misbrug af kreditkort, og en vis agtpågivenhed bør udvises ved betaling med kreditkort. Følg en smule med i kortets bevægelser efter at det er afleveret til tjeneren eller ekspedienten, og hvis vedkommende forlader lokalet med kortet, bør man overveje at følge diskret efter. Det er almindeligt at præsentere en første kopi af bon, hvorpå man lægger evt. drikkepenge til, men undlad at underskrive mere end en kopi per transaktion, og hvis en transaktion mislykkes, så bed om begge kopier af transaktionen, så der ikke efterlades noget på handelsstedet.

 KØRSEL I LANDOMRÅDER

I visse landområder kan der forekomme løsgående husdyr på vejene, ligesom lokalbefolkningen ikke altid tager tilbørlig hensyn til trafikken. Her skal man altså være særlig påpasselig, især i kongedømmet Swaziland, som nærmest er notorisk for løsgående kreaturer. Netop derfor er det vigtigt aldrig at køre i landområder efter mørkets frembrud, men følges vore detaljerede rejseplaner, skulle det heller ikke blive nødvendigt.

 FÆRDSEL TIL FODS OM AFTENEN

Mange metrocentre er totalt mennesketomme efter fyraften, og på det tidspunkt vil det være utilrådeligt at færdes til fods. Det gælder dog ikke f.eks. området omkring Victoria & Alfred Waterfront i Cape Town eller diverse overnatningsfaciliteter, hvor der er vagter døgnet rundt, og man kan færdes trygt på ethvert tidspunkt af døgnet.

HÅBER AT DISSE SIKKERHEDSRÅD HAR VÆRET NYTTIGE - NYD NU FERIEN I AFRIKA!