Løveeventyr på Idube Game Lodge

Idube Game Lodge er nok vor mest populære lodge i Sabie Sands Game Reserve, i kanten af Kruger National Park. De har fundet balancen mellem en overkommelig pris og en femstjernet service. Ønsker man at se "Big Five" på tæt hold, så findes der ingen bedre steder end disse private lodges, hvor man godt nok betaler væsentligt mere for opholdet end i selve Krugerparken, men til gengæld er man sikret gode faciliteter og forplejning. Dette kan knapt nok siges om Krugerparkens offentlige camps, hvor maden efterhånden er noget nær uspiselig. Parken lider af at være en halvoffentlig institution, hvor ledelsen er udvalgt på baggrund af partibog og hudfarve, i stedet for kvalifikationer, og resultatet er ikke udeblevet, selvom man nok fortsat kan sige at man får noget for pengene, kun ca. kr. 300 per person for en overnatning. En overnatning på Idube Game Lodge i lavsæsonen koster ca. kr. 1.500 per person alt inklusive.

I de seneste måneder har Idube Game Lodge gang på gang præsteret at fremvise BIG 5 for vore gæster - i februar måned 2001, som ellers ikke er den letteste årstid at se de vilde dyr på, blev der således fundet løver 83 gange, leoparder 71 gange, bøfler 8 gange, elefanter 81 gange og næsehorn 60 gange. Man kan således ved et 2-dages ophold være nogenlunde sikker på at se disse spændende dyrearter. Lodgens manager beretter at en abefamilie har taget ophold i et træ på lodgens område, og holder nøje øje med de tidspunkter hvor der serveres te og kage inden afgangene på safari turene!

  Den mest eventyrlige historie er dog beretningen om vortesvinet Samson, som i flere år havde holdt til i området sammen med otte andre vortesvin. En dag ved frokosttid sket der imidlertid det utrolige, at en ung løvinde inde fra buskadset pludseligt gik til angreb på Samson, som prompte tog retning af receptionen, rundt om swimmingpoolen forbi indtil flere lamslåede personalemedlemmer, og til slut blev Samson fanget i den flodsænkning der ligger lige foran udsigtsplatformen! Selve dødskampen blev dog en særdeles langtrukket affære uden vindere, men i processen mistede Samson brugen af synet, og fik tilføjet løvinden adskille grimme sår, og hvor utroligt det end lyder måtte løven til sidst opgive og kollapsede udmattet ved flodbredden, hvorefter vortesvinet gemte sig under platformen. De følgende dage blev stedet holdt under skarp opsyn af ikke mindre end fire løvinder, men på fjerdedagen kom Samson pludselig til syne, hårdt såret og i sin blinde tilstand humpende ind i træer og buske, hvorefter den gik "under jorden" i sit hul, hvor han som alle andre vortesvin bakkede ned! Personalet var nu sikker på at det var det sidste gensyn med Samson, og et par store hanløver forsøgte endog at grave ham ud fra sit gemme. Personalet troede knapt nok hvad de så, da Samson et par uger senere pludselig kom humpende ind på lodgens område og prompte bedækkede en af vortesvinesøerne! Det var dog en stakket frist, selvom lidt af synet kom tilbage igen, kom den kære løvinde igen på besøg fire måneder siden og satte et punktum for Samson's tilstedeværelse på Idube. Nu håber man at hans sidste parring måske resulterer i nogle efterkommere, som i de følgende sæsoner kan underholde gæsterne på lodgen!

 

 

På løvejagt i Pilanesberg!

De fleste vil nok lure lidt over den overskrift, men der er syn på sagen hvis I kigger på trofæbilledet herover med den store hunløve! Baggrunden for "jagten" er dog et videnskabeligt forskningsprojekt i Pilanesberg National Park, hvor undertegnede var så heldig at blive inviteret med. Særdeles spændende, ikke mindst på grund af de 7 løver i flokken som ikke skulle bedøves, og den medbragte impala holdt dem kun stangen en halv times tid, mens vi havde travlt med blodprøver og afmontering af radiosender etc. Vor base var Tshukudu Bush Lodge, som er en favorit på højde med Idube, og beliggende så tilpas tæt på Pretoria, at den kan anvendes som en kombination til Sun City og Idube, eller som en løsning for lidt mere travle besøgende, som kun har et døgn eller to til rådighed for safarioplevelsen.