Dette er afdelingen for de videbegærlige, som ikke er bange for at få indsigt i kontroversielle emner i Afrikas dagligdag, især omkring misbrug af dansk ulandsbistand, inkompetence, nepotisme og magtmisbrug i afrikanske lande. Det er groft sagt beretninger fra hverdagen i Afrika, og vi modtager gerne forslag til emner, som bør behandles her, og alle oplysninger vil blive behandlet fortroligt. Tilmelding til nyhedsbrev her
Jensen Safaris e-mail Club no. 101 - evt. tilmelding per e-mail til jensen@icon.co.za

Dansk udviklingsbistand har udviklet sig til et tag-selv bord for plattenslagere og oversmarte konsulenter, som udnytter det faktum at danskerne i bund og grund er et godgørende folkefærd, som gerne vil hjælpe andre. Derved har useriøse organisationer, firmaer og individuelle fået adgang til offentlige midler, som misbruges på en facon, der aldrig ville blive accepteret på andre poster under den danske finanslov - et misbrug som hvert år koster hver eneste husstand i Danmark ikke mindre end 5.700 kroner. Vi vil i denne rubrik hver måned påvise misbrug og fortælle historier om hvem der står bag misbruget, i håbet om at skærpe bevidstheden i den danske offentlighed, og derved frigøre midler der rettere burde anvendes hjemme i Danmark til velfærd og sundhedspleje for landet egne ældre skatteborgere.

 

En bevæget måned i Sydafrika i korruptionens tegn
I Sydafrika har vi oplevet en meget turbulent måned, som kulminerede i afskedigelsen af vicepræsidenten, som er under mistanke for korruption i forbindelse med landets kontroversielle indkøb af våben til en værdi af næsten 70 milliarder kroner. Vicepræsident Zuma's personlige finansielle rådgiver blev ugen forinden idømt 15 års fængsel for korruption og bedrageri, og efter stort mediepres holdt præsident Mbeki en tale, der usædvanligt for manden, næsten havde "statsmands" format. Bl.a. blev det sagt at "Sydafrika er ikke Zimbabwe"! Desværre blev det gode indtryk delvis spoleret i den kommende uge, hvor Mbeki udnævnte en ny vicepræsident med en næsten ligeså blakket baggrund, om end der i dette tilfælde "kun" er tale om kanalisering af offentlige midler til ANC's egen valgfond - et nærmest bagatelagtigt beløb på 11 millioner Rand! Dette fejltrin blev fulgt skarpt op med endnu en hovedløs opbakning af præsident Mugabe, som af uransagelige årsager har indledt noget der ligner en udryddelseskampagne imod den politiske opposition, som hovedsagelig består af ludfattige indvånere i storbyernes ghetto byer. Enhver sympati som blev vundet med afskedigelsen af den korrupte politiker er dermed gået fløjten, og såvel EU, G8 og Storbritanniens arbejderparti har udtrykt usædvanlig direkte kritik af Afrikas generelle opbakning til det korrupte regime i Zimbabwe. Organisationer på den danske venstrefløj er som sædvanlig tavse og løfter ikke en finger, men det har vi vel efterhånden vænnet os til, med deres særdeles selektive moral, hvis de da overhovedet har nogen sådan?

Udviklingsministeriet reagerer på vor kritik af ulandsbistand
Jeg tillod mig at sende en lykønskning til den nye udviklingsminister Ulla Tørnæs i forbindelse med overdragelsen af nok statsbudgettets mest kontroversielle ministerium. Efter nogle givetvis lange tænkepauser fik jeg da også et svar om, at jeg endelig måtte sige til, hvis jeg skulle rende ind i korruption eller tyveri af DANIDA midler. Problemet er bare at ministeriets embedsmænd slet ikke har fattet pointen i det jeg skrev, nemlig at med den nuværende lemfældige tildeling af DANIDA-bistand er det faktisk slet ikke nødvendigt at stjæle midlerne. Man overgiver blot sine vidtløftige ideer til en af ministeriets favoritkonsulenter, og bevæbnet med en farvestrålende rapport er det slet ikke nødvendigt at gribe hverken til korruption eller tyveri for at få fat i de herlige bistandskroner.

Ministre bakker medarbejdernes håbløse projekter op med bind for øjnene!
Da Ulla Tørnæs var i opposition kunne hun faktisk godt se at det stod galt til med bistandsmidlernes anvendelse, men ligesom sin forgænger Per Stig Møller, har hun nu i stedet valgt at bakke egne medarbejdere op, hvilket er dejligt loyalt og patriotisk, men ikke ligefrem gunstigt for sund forvaltning af skatteyderkronerne. Man vejrer dog morgenluft - i den forløbne tid har kritikken haglet ned over DANIDA ministeriet, og den mest seriøse kritik er besynderligt nok kommet fra fagforbundet 3F, som af uransagelige årsager åbenbart har mistet tålmodigheden med misbruget af bistandsmidlerne, selvom misbruget jo ret beset i sin tid blev iværksat af organisationens egne socialdemokratiske partifæller.

Per Stig Møller syltede kritisk rapport
For et par år siden arbejdede en dygtig mand på Den Danske Ambassade i Pretoria i handelsafdelingen, og han så under sin embedsperiode så grove eksempler på misbrug af DANIDA midler, at han efter kontraktens ophør besluttede at skrive et fortroligt notat herom direkte til ministeren. Heri påpegede han ikke alene projekternes mangler, men gav også forslag til hvorledes man kunne sikre mod misbrug og rent faktisk få et konkret udbytte ud af de mange bistandskroner. Her taler vi om en seriøs medarbejder, der i en årrække havde haft tingene på nærmeste hold, og en dygtig og velafbalanceret person med forstand på sund forretningsgang. Per Stig Møller foretog sig ikke det fjerneste, udover at lade sin sekretær sende et ligegyldigt standard brev, for derefter at fotokopiere den kritiske rapport og sende den i kopi til mandens tidligere kollegaer, så alle ved selvsyn kunne konstatere hvor illoyalt han havde optrådt overfor dem. På engelsk kalder man det noget med at "skyde budbringeren" i stedet for at tage imod de ubehagelige råd og sandheder - vedkommende er da også for længst tilbage i det private erhvervsliv - et par bitre erfaringer rigere!

Kontroversiel fynsk kosmetikdronning finansieret af DANIDA
Mens de danske medier i de sidste par år flittigt har rapporteret om den lokale fynske sæbeopera dronning Heidi Sommer, er det næppe gået op for mange, at den driftige dame udover at spendere en del af sin kostbare tid i danske retssale også er stormodtager af ulandsbistand i Sydafrika. Mens den danske afdeling af livsværket blomstrer med kommunalt tilskud til kvinder der i stedet for bare at være arbejdsløse nu uddannes til at være arbejdsløse kosmetologer, som i deres ledige stunder kan lægge make-up på hinanden, så er det lykkedes den kære fru Sommer - i samarbejde med en lokal sort skønhedsdronning fra Zululand at tilrane sig DANIDA tilskud i millionklassen, med åbning af kosmetikskole i centret af Durban med et særdeles elegant hovedkvarter med designer møbler og en sofistikeret atmosfære - alt sammen finansieret af de kære danske skatteydere. I forvejen har Danmarks Frisørforbund åbnet en sydafrikansk frisørskole med Ulandsbistand, så skatteyderne i Danmark for alvor kan prale med at være blevet klippet! Fantasien fejler altså ikke noget hos projektmagerne, og ministeriets repræsentanter er åbenbart ikke spor kritiske i valget af partnere - det er f.eks. heller ikke nogen hindring for at modtage ulandsbistand, at man i forvejen har gæld til det offentlige hjemme i Danmark.

Mellemfolkeligt Samvirke fortsætter samarbejdet med Mugabe's regime
For flere år siden besluttede den danske regering at indstille al ulandsbistand til Mugabe's rædselsregime og lukke Den Danske Ambassade i hovedstaden Harare. Det var en yderst fornuftig beslutning, især da ambassaden næsten udelukkende beskæftigede sig med tildeling af ulandsbistand, som man under omstændighederne ikke længere kunne fortsætte med. Det hindrede dog ikke den statsstøttede private organisation Mellemfolkeligt Samvirke i ufortrødent at fortsætte arbejdet i Zimbabwe, og MS bilerne er næsten altid at finde på luksushotellerne i landets turistcentre, hvor de for danske skattekroner viser flaget og det faktum, at der fortsat findes danskere som ikke har nogen moralske skrupler over at samarbejde med det officielle Zimbabwe. Det er uforståeligt at MS på den baggrund fortsat kan modtage offentlig finansiering og samtidigt modarbejde officiel dansk udenrigspolitik, der for en gangs skyld har vist både holdning og konsekvens i Zimbabwe spørgsmålet.

Miljøministeriets midler spildt i Sydafrika
Da det danske miljøministerium for nogle år tilbage pludseligt sad med en overskud på 110 millioner kroner på budgettet, blev det af minister Svend Auken besluttet, at midlerne skulle anvendes i Sydafrika, selvom man må sige, at kontinentet lå lidt udenfor ministeriets normale arbejdsområde. Visionerne var dog på plads, og det var meningen at en vindmøllepark skulle have været åbnet med bravur af herr Auken under det store miljø-topmøde i Johannesburg for et par år siden. Skæbnen ville dog at Auken forinden var væltet af pinden, og den nye danske regering valgte fornuftigt nok at nedskære den officielle delegation med mere end 50 pct., hvilket næppe gjorde den store forskel. I den forudgående proces havde man dog heldigt nok fundet anvendelse for en af ministeriets tidligere medarbejdere, som i mellemtiden var blevet fyret fra et større østjysk gods efter at have banket konen gul og blå, men et af de mest interessante projekter blev varetaget af en fast medarbejder fra ministeriet, Jens Søndergaard, som spenderede 3 år på at udarbejde en rapport omkring de sydafrikanske nationalparker. Rapporten fejlede vist ikke noget, men jeg har det fra pålidelig kilde, at den efter overrækkelsen blev lagt i en skrivebords skuffe på nationalparkernes hovedkvarter i Groenkloof, og at der ikke er en eneste medarbejder, der nogensinde har set på den siden. Hermed lykkedes det altså endnu engang at anvende danske bistandsmidler til ingen verdens nytte.

 

Med venlig hilsen,

JENSEN SAFARIS,

 

Holger Krogsgaard Jensen

 

PS - husk at jeg nu er på Facebook og gerne tilføjer kunder og venner som kontakter - søg blot på mit fulde navn!

Se Fokus på Afrika no. 118 her
Se Fokus på Afrika no. 117 her

Se Fokus på Afrika no. 116 her

Se Fokus på Afrika no. 115 her

Se Fokus på Afrika no. 114 her

Se Fokus på Afrika no. 113 her

Se Fokus på Afrika no. 112 her

Se Fokus på Afrika no. 111 her

Se Fokus på Afrika no. 110 her

Se Fokus på Afrika no. 109 her

Se Fokus på Afrika no. 108 her

Se Fokus på Afrika no. 107 her

Se Fokus på Afrika no. 106 her

Se Fokus på Afrika no. 105 her

Se Fokus på Afrika no. 104 her

Se Fokus på Afrika no. 103 her

Se Fokus på Afrika no. 102 her

Se Fokus på Afrika no. 101 her  

 

Tilmelding til nyhedsbrev på dette link