Dette er afdelingen for de videbegærlige, som ikke er bange for at få indsigt i kontroversielle emner i Afrikas dagligdag, især omkring misbrug af dansk ulandsbistand, inkompetence, nepotisme og magtmisbrug i afrikanske lande. Det er groft sagt beretninger fra hverdagen i Afrika, og vi modtager gerne forslag til emner, som bør behandles her, og alle oplysninger vil blive behandlet fortroligt. Tilmelding til nyhedsbrev her

Jensen Safaris e-mail Club no. 123 - evt. tilmelding per e-mail til jensen@icon.co.za

Dansk udviklingsbistand har udviklet sig til et tag-selv bord for plattenslagere og oversmarte konsulenter, som udnytter det faktum at danskerne i bund og grund er et godgørende folkefærd, som gerne vil hjælpe andre. Derved har useriøse organisationer, firmaer og individuelle fået adgang til offentlige midler, som misbruges på en facon, der aldrig ville blive accepteret på andre poster under den danske finanslov - et misbrug som hvert år koster hver eneste husstand i Danmark ikke mindre end 6.200 kroner. Vi vil i denne rubrik hver måned påvise misbrug og fortælle historier om hvem der står bag misbruget, i håbet om at skærpe bevidstheden i den danske offentlighed, og derved frigøre midler der rettere burde anvendes hjemme i Danmark til velfærd og sundhedspleje for landet egne ældre skatteborgere.

 Kong Mswati's ægteskabelige problemer!

Enhver ægtemand ved vel nok at det kan være svært at holde styr på konen, men når man som Swaziland's konge har ikke mindre end 15 af slagsen + en stribe af elskerinder, så kan det godt blive ekstra kompliceret. Kong Mswati har oplevet en personlig krise, da dronning no. 12, Nothando Dube, blev fundet i en prekær situation med hans betroede ven, den tidligere justitsminister Ndumiso Mamba. Kongens sikkerhedspoliti havde i nogen tid haft en mistanke, og denne blev bekræftet, da man stormede dronningens soveværelse og sengebunden fandt den arme Mr. Mamba. Nu er han naturligvis kastet i spjældet, men sagen er yderst prekær for kongen, da den højtstående politiker har et indgående kendskab til adskillige af kongens lidt dulgte økonomiske transaktioner. Som i de fleste afrikanske lande er der ganske mange sider af samfundsledelsen som ikke helt tåler dagens lys. Nyligt blev to danske aktivister kortvarigt tilbageholdt i forbindelse med demokrati demonstrationer i landet. Mens Swaziland tidligere blev betragtet som langt mere "frit" end Sydafrika og var bistandsindustriens darling, er det gået lidt ned ad bakke med omdømmet i det lille land, hvor kongen fortsat regerer ganske enevældigt og flittigt afsætter dommere eller ministre som går ham imod. Set udefra er en situation som denne vel næppe ideel, men kom det til en afstemning blandt det traditionstro Swazifolk, så er der ingen tvivl om at den vil falde ud til kongens fordel. Personligt tror jeg dog at Mswati's far Kong Sobhuza II (som havde 77 koner!) var en mere snu politiker, som ikke gjorde dumheder med indkøb af privatfly og helt overdrevent forbrug i form af officielle residenser og luksusbiler.

Hovedpersonerne i trekantsdramaet - fra venstre HKH Kong Mswati III., prinsesse no. 12 Nothando Dube og tidligere justitsminister Ndumiso Mamba i hhv. jakkesæt og lidt mindre mondæn i dronningens sengebund!

 og Mugabe's ditto...!

I vort nordlige naboland, hvor den 86 årige despot Mugabe stadigvæk kliner sig til magten, har der udviklet sig en elskovshistorie som, om muligt, indeholder endnu flere intriger, idet nationalbankdirektøren Gideon Bono er fundet med præsidentens infamøse kone Grace under lagnerne. Det har vidtgående implikationer, da Bono er Mugabe's højre hånd i den systematiske udplyndring af landets ressourcer, og Mugabe's personlige bodyguard Chadamana, som i første omgang opdagede affæren, døde da også ganske pludseligt og blev i al hast begravet uden forudgående obduktion. Kilder i det hemmelige politi CIO hævder at den raske og sunde bodyguard blev forgiftet og døde uden foregående sygdom. Den slags er hverdagskost under Mugabe, men med hele historien spredt over forsiden af den sydafrikanske søndagsavis Sunday Times og på det kære internet, lader rygterne sig ikke længere tæmme. Det var Bono der på Mugabe's ordre holdt pengepressen i gang i døgndrift, således at inflationen til slut var på flere millioner procent, og gjorde den lokale valuta Zimbabwe Dollars til verdens værste valuta. Arbejdsgivere brugte pick-up og trillebør for at transportere tusindvis af de værdiløse pengesedler til arbejdspladser på lønningsdagen, og før arbejderne havde set sig om, var værdien af sedlerne halveret flere gange. Gono er forretningspartner med Grace Mugabe i flere af de farme, som præsidenten har tyvstjålet fra hvide farmejere, og er kendt for ofte at rejse på forretnings- og indkøbsrejser med præsidentfruen i Sydafrika. Derfor er implikationerne af denne affære vidtgående, og det bliver spændende at følge denne sag i den kommende tid.

Fra venstre ses Robert Mugabe i typisk trueposition, dernæst hans ekstravagante hustru Grace Mugabe og til højre to billeder af nationalbankdirektør Gono med hhv. uanvendelige Zimbabwe dollars og i fuld militæruniform.

- og tilbage til Zuma i Sydafrika...!

Vor egen præsident Jacob Zuma har det heller ikke let med 3 officielle præsidentfruer og en forlovet. Der er kamp om pladserne på officielle besøg i udlandet, hvor Zuma af praktiske hensyn kun medtager en enkelt af konerne ad gangen. Hans 3de kone Thobeka Madiba-Zuma var med på statsbesøget til Storbritannien, førstekonen Sizakele Khumalo-Zuma var med på turen til Angola (en knap så generøs destination når det handler om at handle i modebutikker!) og hans forlovede og kommende 4de kone Bongi Ngema fik oplevet Kina på et nyligt statsbesøg. Andenkonen Nompumelelo Ntuli-Zuma var til gengæld med på besøget i Italien og sådan skaber vor kære præsident lidt variation i tilværelsen, og forsøger at fordele goderne imellem sine forskellige hustruer.

Nepotisme og korruption koster kassen

Efter at det sydafrikanske politi's "Hawk" enhed i sidste måned besluttede at opgive undersøgelsen af korruption i forbindelse med indkøb af våben for R47,4 milliarder (ca. 39 milliarder danske kroner) meddeler den britiske statsrevision, at man nu vil grave i de mystiske våbentransaktioner, hvor det menes at der er betalt tæt ved en milliard Rand (ca. 820 millioner danske kroner) i "mellemkommission" til de involverede sydafrikanske embedsmænd og forretningsfolk - herunder 28 navngivne personer med tætte forbindelser til regeringspartiet ANC. Et britisk våbenfirma som formidlede indkøbet af svenske Grippen jagerfly, har allerede i forbindelse med sagen måttet betale en frivillig bøde på 286 millioner GBP for overtrædelse af Storbritanniens globale anti-korruptions lovgivning. Det er især det fyrige kvindelige parlamentsmedlem Patricia de Lille fra ID (Independent Democrats) - nu i alliance med den officielle opposition DA (Democratic Alliance), som har forfulgt denne sag siden 2005, og som bl.a. medførte at præsident Zuma's fortrolige, den indiske forretningsmand Schabir Shaik, blev idømt en længere fængselsstraf for hans "korrupte" samarbejde med Zuma. Han er i mellemtiden blevet løsladt af "helbredsmæssige årsager", men er efter pressens udsagn ikke mere svagelig, end han godt kan spille golf og gå til selskaber. Man behøver ikke at have nogen særlig livlig fantasi, for at forestille sig hvem der trak i trådene, og fik den dømte bedrager sat på fri fod. I mellemtiden har det sydafrikanske flyvevåben meddelt at de kostbare Grippen fly formentlig vil blive puttet i "mølpose" pga mangel på egnede piloter og teknikere. Dermed afsluttes en af de mest kostbare fadæser i Sydafrikas historie.

For at pacificere og belønne sine politiske kammerater, udnævnte præsident Zuma forleden en stribe nye ministre, så den oppustede administration nu tæller ikke færre end 68 ministre og viceministre. Barbara Hogan, som havde forbrudt sig mod systemet, ved at forsøge at rette op på problemerne i det korrupte statslige elektricitets selskab ESCOM, fik ved den lejlighed billetten. Man kritiserer ikke kammeraterne, hvis man ønsker at beholde ministerbilen og alle goderne, som under Mandela belastede statskassen med R203,4 millioner. Under Zuma er dette beløb steget til det astronomiske R1.275,4 millioner - altså en seksdobling på kun 10 år. Tilsvarende er selve præsidentens administration steget fra R77,5 millioner til R343 millioner - hvilket især skyldes det faktum at præsidenten har foreløbig 3 officielle præsidentfruer og 19 børn med 8 forskellige mødre og dertil hørende luksusbiler, officielle residenser, oppassere og bodyguards. Union Buildings i Pretoria, som tidligere husede både præsidentens kontor og udenrigsministeriet, bugner nu med præsidents betroede medarbejdere - p.t. 331 personer imod F.W. de Klerk's 27 ansatte. Langt de fleste er familiemedlemmer og venner uden nogen form for kvalifikationer, og trods menneskemængden i præsidentens kontor, lykkes det sjældent for den sydafrikanske presse at indhente en aktuel kommentar fra præsidenten til dette og hint. Telefonerne på kontoret bliver ganske enkelt ikke besvaret! På den facon har det kommunistiske ANC udviklet og fintunet den lidt specielle form for afrikanske socialisme, som ikke prioriterer den almindelige borgers situation særligt højt.

Den næste potentielle farce er også under udvikling, idet man efter i årevis at have forsømt udbygningen af elektricitetsforsyningen nu vil pøse R385 milliarder (ca. 308 milliarder danske kroner) i bygningen af nye kraftværker og reparation og udvidelse af bestående. ANC partiets kommercielle arm Chancellor House gjorde sig bemærket ved at købe sig ind i firmaet Hitachi Power Afrika, som derefter fik tildelt en stor part af den lukrative kontrakt. Nelson Mandela svigersøn Isaac Kwame Amuah, som er eftersøgt af FBI for voldtægt i USA, men ved hjælp af sine politiske kontakter har undgået udlevering, har også meget behændigt indkøbt en stor kulmine i Swaziland, som tilfældigvis også er sikret enorme leverancer til de nye kraftværker.

Den nyhed kom i samme uge som formanden for ANC-partiet i Northern Cape John Block blev anklaget for korruption i forbindelse med salg af hospitalsudstyr og vandrensningsanlæg til oppustede priser til offentlige institutioner. I den offentliggjorte korrespondance betegner partiformanden sig selv som "El Presidente" og glæder sig over million indtægten fra svindelnumrene med offentlige midler. Til trods for dette viste hele ANC-toppen sin sympati for Block, som pt er løsladt mod en kaution på R100.000.

I dagens Sunday Times (som vi i daglig tale omtaler som Sunday Crimes!) berettes om at to af de mest ludfattige provinser i Sydafrika, som ikke engang formår at betjene deres egne indbyggere med sundhedspleje og ordentlige skoler, uafhængigt af hinanden har aflagt besøg i Disneyland, Florida med sædvanlige oppustede delegationer, for at undersøge mulighederne for at etablere et afrikansk Disneyland. Prisen for skatteyderne vil være 25 milliarder Rand, altså ca. 20 milliarder danske kroner. Dermed vil vi jo virkelig få muligheden for med rette at få tilnavnet "Mickey Mouse country" som avisen selv udtrykker det.

Nu vil jeg ikke ødelægge læsernes julestemning ved at bringe flere eksempler på korruption og nepotisme, men det forklarer i det mindste årsagen til at Afrika aldrig formår at udvikle deres befolkninger, men i stedet må gå tiggergang til den vestlige verden for ulandsbistand og nødhjælp - en vestlig verden hvis interesser de samtidigt modarbejder i internationale organisationer ved enhver given lejlighed.

Afrikansk "udvikling" eller mangel på samme!

Forleden aften havde jeg besøg af gamle venner fra Rhodesia og det blev en nostalgisk aften, hvor vi fik vendt udviklingen i Afrika - eller måske rettere manglen på samme. Ulrich og han hustru Annette har i den seneste årrække været bosat i Uganda. Under kolonitiden var der 8.000 hvide i landet. De byggede veje, broer og jernbanenet og alting fungerede så perfekt at Uganda fik tilnavnet "Afrika's perle" og var en skattet ferie destination for indbyggerne fra de omkringliggende lande.

I dag er der ikke mindre end 30.000 hvide i landet - altså næsten en firedobling, men vel at mærke medlemmer af "bistandsindustrien" - ulandsbistanden er i årevis væltet ned over det forholdsvis moderate styre i Uganda, og på trods af dette fungerer landet langt fra optimalt. Infrastrukturen er i en elendig stand, vejene er ofte rædselsfulde og det kræver en vis eventyrlyst at vælge landet som ferie destination. Med andre ord - det er ikke altid antallet af hvide indbyggere som sikrer udvikling i Afrika, men nok i højere grad kvalifikationerne hos den hvide befolkning. De 8000 kolonialister kunne altså en del mere end alle de statsfinansierede og sikkert velmenende godgørere!

Et søvnigt politikorps

Nyligt måtte vi besøge det lokale Brooklyn Police Station i forbindelse med rapseri fra nogle gæsters bagage i Zululand, og vore gæster var naturligt nok chokerede over inkompetencen af de politifolk, som efter en længere diskussion omsider besluttede at assistere os. De første 15 minutter brugte de på at forklare os at sagen skam slet ikke hidrørte under dem og at de ikke kunne hjælpe os med at tage en politirapport til forsikringen. Da jeg så bad om at få oplyst fulde navne og rang på de implicerede, blev der modvilligt udfærdiget en rapport, men vi havde svært ved at genkende det skete, når vi læste den alenlange skrivelse. Endnu mindre heldig var en borger, som nyligt opsøgte politikontoret i Mitchells Plain nær Cape Town - han fandt hele politipersonalet i dyb søvn - se billedet TH!

Kontoret i den kommende tid

Vi har i løbet af november måned 4 større grupperejser, hvor jeg i visse perioder vil være fraværende, og 26/11 rejser jeg selv på en uges jagt efter gemse i bjergene i Bosnien, og vil derfor indtil 03/12 være udenfor rækkevidde på kontoret. Derefter vil henvendelser igen blive besvaret på den sædvanlige hurtige facon.

Vi ønsker vore kunder og venner en Rigtig Glædelig Jul og et Godt Nytår!


Med venlig hilsen,

JENSEN SAFARIS,

Holger Krogsgaard Jensen

 

PS - husk at jeg nu er på Facebook og gerne tilføjer kunder og venner som kontakter - søg blot på mit fulde navn!

DANIDA bladet har også opdaget os....!
Bladet UDVIKLING beskæftiger sig normalt mest med sjældne solstrålehistorier fra udviklingsprojekter i den tredje verden, men de har faktisk også været modige nok til at publicere en artikel om vor kritik af DANIDA

tryk her på link til Udenrigsministeriet

Se Fokus på Afrika no. 122 her

Se Fokus på Afrika no. 121 her

Se Fokus på Afrika no. 118 her
Se Fokus på Afrika no. 117 her

Se Fokus på Afrika no. 116 her

Se Fokus på Afrika no. 115 her

Se Fokus på Afrika no. 114 her

Se Fokus på Afrika no. 113 her

Se Fokus på Afrika no. 112 her

Se Fokus på Afrika no. 111 her

Se Fokus på Afrika no. 110 her

Se Fokus på Afrika no. 109 her

Se Fokus på Afrika no. 108 her

Se Fokus på Afrika no. 107 her

Se Fokus på Afrika no. 106 her

Se Fokus på Afrika no. 105 her

Se Fokus på Afrika no. 104 her

Se Fokus på Afrika no. 103 her

Se Fokus på Afrika no. 102 her

Se Fokus på Afrika no. 101 her  

Tilmelding til nyhedsbrev på dette link